Salt reaktor som äter radioaktivt kärnbränsle.

10476194_818929711471077_1762408772_n

Kärnkraften var den återuppväckta älskling energibranschen för bara några år sedan som oron över den globala uppvärmningen monterad. Sedan var det den katastrofala härdsmälta i Fukushima Daiichi anläggningen i centrala Japan, som kommer att fortsätta att påverka invånarna i många år framöver. I kölvattnet av denna händelse, har kärnkraftverk i Japan och Tyskland helt stängts och inga nya planeras att byggas.

Ett fåtal företag har fortsatt att utveckla nya säkrare kärnkraftverk i ett mindre format, och nu är en av dom som kommer att få göra sina planer till verklighet. Transatomic Power har fått $ 2.000.000 från Founders Fund för att utveckla en anpassad smält salt reaktor som kan äta kärnavfall.  i ett mindre format, och nu en av dem är att få konstaterandet att göra sina planer till verklighet. Transatomic Power har precis plockat upp $ 2.000.000 från Founders Fund för att utveckla en anpassad smält salt reaktor som kan äta kärnavfall.

Transatomic är en MIT spin off som grundades av Leslie Dewan och Mark Massie som syftar till att göra kärnkraften mer effektiv genom att fokusera på mindre, högeffektiva anläggningar som kan byggas i fabrik och fraktas med tåg till sin destination. Det är inte bara storleken som börjar bli investerare varma och förbryllade. Transatomic har utformat ett system som kan använda olika typer av bränsle, inklusive material som kastas som avfall från traditionella kärnkraftverk. Vi kan lika gärna få ut  lite mer kraft ur det istället för att täta upp det i metall skrin för 100.000 år, eller hur?

Smält salt kärnreaktorkonstruktioner är tilltalande eftersom de främst är immuna mot härdsmältor som den vi såg i Fukushima. En standard kärnkraftverk kyls med vatten, som kokar väl under 2000 grader Celsius i centrum för en kärnbränslestav. När en  fission händer i dessa reaktorer är en kedjereaktion, vilket betyder att den håller att gå tills vi stoppa det, eller det tar slut på bränsle. Stänga en av dessa reaktorer innebär att pumpa in vatten tills den har svalnat, vilket kan ta lång tid. Om detta inte sker – eftersom kanske personal var tvungen att fly från strålning – reaktionen fortsätter utom kontroll och då kan inträder en härdsmälta.

transatomic_closeup_150dpi-640x480

Reaktorer som den som föreslås av Transatomic använder salt blandat med kärnbränsle för att bromsa reaktionen. När temperaturen går upp, expanderar saltet och minskar graden av fission. Eftersom saltsmältpunkt är högre än kärntemperaturen, även om strömmen bryts och ingenpersonal är runt för att stoppa reaktorn, kommer reaktorn så småningom sluta på egen hand. Denna teknik har föreslagits tidigare, men Transatomic  säger att det kan göra det bättre med förbättrad intern reaktorgeometri (PDF). Detta är vad som skulle kunna göra det möjligt att driva en reaktor med kärnavfall eller bruten uran vid anriknings nivåer så låga som 1,8 procent.

Transatomic design är också intressant eftersom de inte kan användas för att producera radioaktivt material för vapentillverkning. Samtidigt, pumpar ut 500 megawatt juice – det är fortfarande bara hälften av en vanligt kärnkraftverk, men den här är vara mycket mindre och producerar bara en bråkdel av de högaktiva avfallsprodukterna. Finansieringen gör det möljligt för Transatomic att utveckla sin reaktorskonstruktion.
Nästa steg är att bygga färdiga versioner av anläggningen – den första enheten beräknas kosta 1,7 miljarder och kommersiell produktion kan påbörjas så snart som 2020, och då kanske du inte har något emot att ha ett kärnkraftverk i din bakgård.

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.