Låt förnuftet segra i Jämtland.

Text av Bror Högbom.

Idag kom min gode vän Stefan Pettersson på besök till Östersund.

1455047_489094161197736_1032626378_n

Stefan är i grunden en hängiven musiker och radiopratare som gjort otaliga sånger om Östersjöns miljöproblem. (artistnamnet Steve Future) Se även länk till radioprogrammet Östersjöblues i Stockholm.

Vi kom överens om att träffas på torget där det just nu pågår ett valarbete.

Jag berättade för Stefan att Socialdemokraterna i Östersund även sitter med i kraftbolaget Jämtkrafts styrelse och att det just nu är ett herrans liv kring det lilla kraftverket Långforsens vara eller icke vara.

Långforsen är ett 100 år gammalt kraftverk som intressorganisationen Älvräddarna vill riva. Frågan om Långforsen har blivit en verklig maktkamp. ( Läs urval av artiklar här )

Vid ena sidan förhandlingsbordet sitter miljörörelsen och vid andra sidan  sitter det kommunägda kraftbolaget Jämtkraft. ( Läs: Långforsen / Jämtkraft)

Det är staten genom Kammarkollegiet som driver ärendet om att återkalla tillståndet för kraftverket. Ärendet är unikt. Aldrig tidigare har det prövats om ett gammalt tillstånd för ett vattenkraftverk ska återkallas. Det är första gången som ett så kallat återkallelsemål prövas i Sverige.

Jämtkraft leder med 2-0,  detta trots att  Sportfiskarna och andra miljöorganissationer med Älvräddarna i spetsen vill riva ut det uråldriga kraftverket.

(ärendet är nu överklagat).

Stefan Petersson tyckte att frågan om Långforsen var intressant.

Han plockade därför upp sin mobiltelefon (med mikrofon) och gick fram till Socialdemokraternas valstuga för att göra ett ” litet radioprogram”.

Stefan Petersson fick direkt  Kommunfullmäktige AnnSofie Andersson på kroken. Hon  sitter även i styrelsen för kraftbolaget Jämtkraft.

Lyssna på radioprogrammet Här. 

AnnSofie_Andersson

Jag passade samtidigt på att ta ett snack med EU:s fiskeriminster Jens Nilsson . Vi talade om biologisk mångfald och om den stora åldöden i Sverige.

Jag berättade för Jens om min idé till en prefabicerad fiskväg som jag kallar Fiskvandringsrondell ( i betong) är just för biologisk mångflad.

Fiskvandringsrondell

Provanläggning i plexiglas

EU-ministern Jens Nilsson berättade bland annat  att han tror att kraftbolagen i Sverige snart kommer bli tvingade att bygga fiskvägar förbi sina dammbyggnader och att alla mindre kraftverk i framtiden kan få svårare att få miljötillstånd.

Jag berättade om Save The Baltics arbete och att Östersjön nu är världen giftigaste hav med världens största bottendöd samt att Östersjön är ett avrinningsområde  där strömmande vattendrag är mycket viktiga för Östersjöns fiskarteröverlevnad. Tro det eller ej, men  även Jämtlands strömmande vattendrag påverkar Östersjön. Allt vi gör i inlandet kommer förr eller senare ut i Östersjön. Ta exempelet om alla fiskodlingar som finns i Jämtland där allt kväve och fosfor till slut når vårt hav. (se länk) 

576723_3177395715529_876800207_n562634_3177389315369_17521838_n

Åter till Långforsen: 

Det är nästan 100 år sedan den lilla kraftstationen byggdes.

Då var inte frågor om miljö eller biologisk mångfald nåt som man tänkte på. Men idag är det det. Kraftverket har inte producerat el sedan 2010 och för några år sen väckte intressorganisationen Älvräddarna frågan om att riva dammen och kraftstationen.

3268669_612_344

– Det finns en regel i Miljöbalken som säger att man återkallar ett tillstånd om ett kraftverk inte används, säger Christer Borg, ordförande i Älvräddarna. Den där dammen är att betrakta som ett miljöbekymmer om den inte används till något vettigt.  Sedan är ju det här en skyddad älvsträcka i dag. Se även Vattenkraften.se

c69d8161d8f94f9d9e5661a7f63bfe41

Christer Borg orförande för Älvräddarna.

öring

750

Kraftverksdammar utgör vandringshinder för de fiskarter som företar vandringar (vanligast lekvandring). Detta gäller till exempel asp, vimma, id, ål, lax, havsöring, färna, nejonögon, sik, harr, öring, röding och elritsa. Flera svenska lax- och havsöringstammar har slagits ut och asp, ål, vimma, flodnejonöga och havsnejonöga är upptagna på rödlistan över hotade arter. Flodpärlmusslan är också starkt hotat till följd av öringens tillbakagång i och med att den lever i fiskens gälar under sitt första levnadsår.

Vattenmagasin får genom den onaturliga nivåskillnaden mellan hög- och lågvatten ett stört ekosystem. Detta beror på att den huvudsakliga produktionen av djur och växter normalt sker vid stranden ned till c:a 6 meters djup.

150422_3177413275968_1213908115_n

562260_3177398515599_402175842_n

47981_10200101125552625_66557559_n

fortsättning följer:…

………………………………………………………………………………………………………………………………

livet-under-ytan1

Läs även om biologisk mångfald Här och Här 

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.