Stolt och ledsen

Gott folk ställ er upp för våra barns rättigheter och deras kommande generationer. Vi på save the baltic måste ställa oss upp och visa dom vårat stöd. Stolt och ledsen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Stolt och ledsen

http://www.vk.se/1271435/replik-de-odemokratiska-villkoren-for-gruvbrytning

Just hemkommen från SVT Nordnytts valdebatt om gruvnäringen som var förlagd till Jokkmokk. Här ställdes en del frågor till de olika partierna om hur de ser på gruvnäringen, Kallakfrågan, minerallagen osv. Ni kan själva se hela debatten på SVT Nordnytts hemsida. High lights är utan tvekan Maxidas inspel 49:20 samt 1:23:10 in i sändningen. Själv kommer jag till tals 58:30 in i sändningen, men kolla gärna på hela sändningen och se hur partierna agerar.

När jag hör hur flera olika politiker svarar på det faktumet att det faktiskt handlar om en tvångsförflyttning av befintliga människor idag. Då blir jag ledsen när jag förstår att de inte lärt sig någonting av historien. Jag blir ledsen när jag förstår att de faktiskt menar att de ser möjlighet att tvångsförflytta och omöjliggöra befintliga näringar. Jag förstår att allt snack om människors lika värde är det fjuttiga och falska valfläsk de kunde komma med. Läs även om den senaste medborgardialogen med besök från huvudstaden.

Svenska staten subventionerar idag gruvnäringen med 30 miljarder kronor. Vad skulle effekterna bli i Jokkmokk om en del satsades på någonting annat än ett Jokkmokk Mining District? Jag tänker på konst, besöksnäringen, journalistik, musik, utbildningar och mycket annat. Näringar som skulle styrka varandra. Vad skulle effekterna bli om man såg på ett långsiktiga perspektiv? 50 år, 100 år, 200 år eller längre?

Jag blir ledsen när jag ser hur man försöker manipulera och köra över oss små människor lokalt. Jag är stolt för att jag få kämpa sida vid sida med miljökämpar, samiska förespråkare, turistföretagare och sida vid sida med de få politiker som förstår iallafall lite av detta. Sida vid sida med människor som kommer att kunna stå rakryggade inför kommande generationer. Jokkmokk är i min värld värd någonting mer än en gruva.

Tor Lundberg

Jag är matt efter gårdagens så kallade debatt på Nordnytt. Över politikernas okunskaper och arrogans, och vilja att skövla naturen till vilket pris som helst. Inte undra på att Naturskyddsföreningen listat sossen Bucht och centerpartisten Lindfors som två av tre riksdagskandidater i Norrbotten som är de värsta farorna för naturen. Bägge två fanns på Folkan igår…
Alliansen och sossarnas ideologier bottnar i 1800-talet, och det märktes tydligt. Kolonialismen skiner igenom hela tiden när de talar om samer och lokalsamhällen. Allt ska vara till fromma för riket i sin helhet och alla människor i norr ska nöja sig med pluttiga bidrag som kompensation för den enorma skövling av naturresurserna som fortfarande pågår. Detta på land som staten inte äger och har lagfart på, som staten helt sonika stulit.
Tvångsförflyttningarna ska fortsätta om Sverige så behöver. Majoritetens diktatur: ingen respekt, ingen humanism, inget rättsmedvetande. Historielösheten är omfattande, och okunskaperna i stort om det egna länet (utom kustbandet och knappt ens det).
Hur många känner till att det skatteland vid Edefors som ägdes av samer stals och användes till storskaligt fiske efter lax? Att laxfisket bland annat bekostade bygget av Gammelstads kyrka och Uppsala universitet? Och hur det bara fortsätter, parasiterandet. Att Jokkmokks kommuns socialdemokrater nöjer sig med 20 miljoner i bygdemedel, pengar som måste sökas hos länsstyrelsen som fortfarande är värsta förmyndaren, pengar som säger sig ska kompensera skövlingen av älvarna. Detta samtidigt som Luleälvarna matar in drygt 10 miljarder rakt in i den svenska statskassan. Vad bekostar Luleälven idag, Förbifart Stockholm?

 

 

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.