Kapitalisterna har skrämt oss alla från vettet och tystat kritikerna!

Artikel I av V

How to cope with the situation?

Det går att kombinera Jesus med Darwin och finna en medelväg

 

__Oleksandra_Shevchenko_z_podrugami_v_obrazi_Yuliyi_Timoshenko_ogolili_grudi_1308581069

Vargar kan ta många skepnader. Människan skulle vara från aporna enligt Darwin. Människor är bara intresserad av makt, status & sex så som apor. Har Darwin rätt? Har Jesus rätt som är det goda rättesnöret? Går det att finna en medelväg för miljökämpar?

Knowledge is king; practise is soldier
Einstein

 Vargar kan ta många skepnader; de fyrfota är minst farliga eftersom de kräver sina offer och dödar dem. Människor låter sina offer lida. Det sägs att Gud har en plan med livet och med varje människas existens. Det är ett test .., detta livet .., och icke något att skratta åt. Ty den som sviker hamnar i elden. Ingen säger dock att det är elden vi gäster av verkligheten är i hela tiden. Jorden är en skärseld utan motstycke. Naturen .., däremot .., med alla dess apor är ett makalöst skådespel.

Minnesotafödde Paul Annixter som länge var en praktisk man kan berätta om det skådespelet; författaren Paul Anixter var timmerhuggare och försörjde sig genom att arbeta djupt inne i de Nordamerikanska urskogarna. När hans debutroman .., Vingar över vargaland .., kom ut på 50-talet blev det succé. Annixter beskriver mänskligheten och naturen med följande öppning:

”Det var en regnig höst och i tre veckor låg vildgässen i kärren utanför Swiftwater om dagarna och förtöjde ute på sjön om nätterna. I det lilla skogsbysamhället plockade man fram hagelgeväret och knallade på mot flocken när den flög över, men första veckan föll inte så mycket som en fjäder. Gässen flög bara lite högre. De var vana vid det här entusiastiska mottagandet längs hela kontinenten. Men det kom en kväll, en oktoberröd solnedgångskväll, när en av gässen bröt formeringen alldeles över handelsboden och gick i vinglande glidflygning ned mot stranden. White Turner, som stod tillsammans med en klunga karlar och pojkar, hade just öppnat munnen för att deklarera att skottet var hans, när Bucky Calloway drämde knytnäven. White var äldre och längre, en gänglig mager pojke med namn om sig att vara hård. Med blödande mun lade han ifrån sig geväret och slagsmålet började …”

Översättning av Astrid Borger, BRA BÖCKER 1972
Den Amerikanska titeln: SWIFTWATER

Kapitalismen står sig slätt mot tankefrihet, fria rättigheter, tryckfrihet och samlingsfrihet. En bok är en bok är en bok; Annixter är Annixter är Annixter.

Knowledge1Det enda som är verkligt intressant för miljöbekämpning är orsak och verkan. Om jag släpper ut 10 kilo miljögifter (orsak) i ett hav (Östersjön); vad blir konsekvenserna (verkan) dels på kort sikt dels på lång sikt och i ett globalt perspektiv (helhetssyn – holism)? Det handlar dels kampen om Östersjön om (holism i relation till orsak och verkan) dels miljökampen, läs det globala perspektivet i all form av miljödebatt och kamp. Konkret handlar det om individens rätt att få ha sin miljö intakt i det fysiska rummet; individens rätt att få Östersjön i nuvarande form utan att Staten skall förstöra eller låta multinationella aktörer göra åverkan på havet.

Det enligt logiken:
Om värdet av miljöförstörelsen är större än värdet av den konsumtion Du får ut så byter tillväxten tecken. Den blir då oekonomisk. Därför måste all form av tillväxt synas. Det är idag inte ett allmänintresse som styr utan ett särintresse; särintresset gynnar ägarna av de multinationella företagen kring Östersjön. Det kallas för negativ tillväxt. Det är ohållbart både i det korta som det långa perspektivet.

Vi är därtill sannolikt primitiva tjuvar så som apor och inget annat. Att vi människor anser att vi är kronan på verket i skapelsen blir ett ankare om halsen för oss. Tjuveri har blivit en sjukdom; det är en global epidemi. Att stjäla naturen för att göra pengar är vanligt; tjänstemän i Staten är mördare så som de globala kapitalisterna. Det enkla att förstå vid all miljökamp är vad är orsak och vad är verkan? När det kommer till miljöförstöringens korta och långa effekter och att störta makten som våldför sig på Moder Jord är det en viktig del i argumentationen mot miljöförstörande juridiska personer.

hjartlung2Praktiska skolor i miljövård är ett botemedel och en gyllene medelväg att gå. Kunskap är kung; att praktisera kunskap är soldaten. Miljökunskap måste upprättas som obligatoriskt för samtliga elever, gamla som unga. Det är lika viktigt som att kunna hjärta-och-lungräddning. Grundförutsättningen och grundrollen hjartlungför oss människor är att tjäna Moder Jord inte att förstöra Moder Jord för att få pengar.

Bli nyttig för din Stat och naturen; bli aldrig dess herre. Det är naturen som äger oss; vi är gäster i naturen och har naturen till låns. Det eftersom naturen kommer att övervinna oss människor och är en starkare och mer livgivande kraft än människan. Människan är destruktiv, ond och girig. Naturen och skapelsen skall tjänas inte tjänas pengar på.

Låt oss titta på Gogols bekanta ryska samhällssatir med namn revisorn

Tag allt, vad gynnsamt slump dig sänder!
Att ta´- den konsten är så bra
Vi haver män´skan fått två händer
Om icke för att ta´ta´ta´…
Gogol

Det versen har ryska kapitalister använt till förbannelse

Den nya versen lyder:

Vårda allt, vad gynnsamt slump dig sänder!
Att vårda – den konsten är så bra
Vi haver män´skan fått två händer
Om icke för att vårda, vårda, vårda
Ståhlestierna

animal-practice-justin-kirkVad är nu en människa? Darwins slutsats i boken Om arternas uppkomst var att Darwin ansåg sig kunna bevisa att människans kropp var en evolution (orsak av) / sprungen från och ur apor. Hur det skulle gått till är inte helt klarlagt. Människan hade, ansåg Darwin, även fått de mentala egenskaperna från apor. Apor som människor är besatta, enligt förespråkarna, av följande tre egenskaper:

  • Makt
  • Status
  • Sex

Kunskapen blir då att vi är apor eller aplika. Det förhåller sig möjligen så att människor är det latinska Similis eller Simia vilket betyder `efterliknade´. Vi är ingalunda apor. Vi är otroligt mycket mera eländiga och enfaldiga.

Det bevisar följande:
Bonnhams i London har lyckats sälja tre tavlor av konstnären Congo. Samtliga gjorda av en apa. Konstnären sades vara en man som varit verksam 50 år före den verkliga konstnären apan Congo. Det slutliga priset blev 150 000 pund. Det innebär en summa strax över 2 miljoner svenska kronor. Congokonsten såldes till högre pris än porträttet av Marilyn Monroe och som var / är av New York popikonen själv. Apan Congos konstverk blev likställda med Picassos och Mirós verk; båda konstnärerna ägde konst av Congo dock medvetna om att det var apkonst. Det är en tavla om något att inte kunna se att en tavla är målad av en apa och därtill betala 2 miljoner för att hänga verket på väggen. Det är inte första gången en apa sålt som skjortan på en utställning eller auktion. Det bevisar att människan är underlägset i förhållande till sina gränsvarelser apan, här i synnerhet apan och konstnären Congo.

Att apor målar i klass med Picasso och Miró bevisar att apor är mer sammansatta varelser än människor eller att människor är dummare än apor. Konst utgår från färg och form; basen ligger i känslan av ett verk och tolkningen av det verket utgående från den personliga referensramen. Ingen apa skulle ge pengar för konst gjord av en människa. Människan är underlägsen en apa med andra ord. Går det att argumentera så? Nej men nog är det ganska skojigt att så göra.

Det är däremot helt riktigt sett från miljömedvetenhet eller omsorgen och vårdandet av vår natur. Där är apor överlägsna oss. Vår roll är att tjäna inte att bespotta de andra djuren eller göra oss ens lustiga på andra djurs bekostnad. Vår roll är att tjäna naturen inte förstöra naturen. Det stärker att apan är en av skönheterna i skapelsen medan människan är odjuret och naturens svarta eller röda djävul. Människor lockas av tomma titlar, rikedomar, prål och ihålig inställsamhet. Det skulle aldrig en apa göra. Med andra ord är det människan som är den löjliga och felande länken mer än något annat djur. Människan förefaller därtill mycket förtjust i att samla på pengar och guld; inget kan hon ta med sig när hon dör. Det finns en sorglighet i den här varelsens strävan att få uppskattning och bli omtyckt av de andra djuren eller sina egna i detta tröstlösa destruktiva levnadssätt.

Inom den kristna judiska kretsen är vi en avbild av Gud. Hur det kommer sig att vi är lika destruktiva som djävulen och ändå sägs vara Guds avbild ja det går ju rakt inte ihop. Det är varken logiskt eller sympatiskt och verkligen motsägelsefullt. Det basar sig i endast en enda sak; det är den bilden som presenterats för oss som liten. Vi trodde att det var sanningen. Jag tror det än. Religion handlar bara om en sak .., att tro.

Vad är då vetenskap? Det finns en tendens att glömma bort att all vetenskap är förbunden med den mänskliga kulturen i stort och att vetenskapliga upptäckter, även de fynd som för ögonblicket ser ut att vara mycket avancerade, är meningslösa utanför sitt sammanhang. Frågor som och kring begreppet tiden finner vi i själva hjärtat av vetenskapen. Om nu tiden inte finns vad skulle det innebära för miljöproblemen? Sanningen är att tiden inte finns. Det kommer mer om tiden i de andra 4 artiklarna.

Dag Ståhle

 Av Dag Ståhlestierna

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.