Resursöversikt 2013, har SLU Aqua på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten sammanställt och presenterat all vår kunskap gällande yrkesfiske, fritidsfiske, miljöanalys och forskning och beståndsstatus för kust- och sötvattenslevande fiskarter. Vi presenterar här arter som är viktiga för det småskaliga yrkes- och fritidsfisket, men inte kvoterade och således inte bedömda av ICES. Du kan läsa om abborre, gädda, gös, lake lax, piggvar, röding, signalkräfta, sik, siklöja, skrubbskädda, ål och öring.
Länk till SLU: Hur är tillståndet för fisken i sjöar och kustvatten?
Östersjöns omkringliggande länder har allvarliga problem med att bevara den biologiska mångfalden av våra de runt 255 fiskarter som finns i Östersjön . 52 av dem lever i våra sötvattensjöar, varav 12 är lekvandrande mellan hav och sötvatten, i strömmande vattendrag . Orsakerna till arternas nedgång kan variera. Industiellt överfiske, övergödning, utsläpp, dammbyggnader och vattenkraft är några av orsakerna. Vi ser även att exploateringen av ny gruvdrift och nya vattenkrafts-turbiner och en oansvarig skogaverkning påverkat mångfalden negativt.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Sveriges_fiskfauna
Östersjön är ett känligt hav och dess fiskfauna är internationellt sett ganska fattig. De runt 255 fiskarter som observerats i svenska vatten under historisk tid utgör knappt 1 procent av arterna i världen. Dessutom är det bara drygt 140 av dem som förekommer regelbundet.
Sötvattenfiskfaunan i Sverige omfattar 52 arter, där tolv förekommer även i marin miljö.