WWF verifiering är den att lita på?

 

 


Hej Kenneth, Tack för din fråga. Världsnaturfonden WWF lanserade i februari 2014 den senaste upplagan av ”Fisk till Middag?” Se vår hemsida http://www.wwf.se/vrt-arbete/hav-och-fiske/ww-fs-fiskguide/1243694-ww-fs-fiskguide-nr-du-ska-kpa-miljvnlig-fisk och ladda ner eller länka den senaste versionen. WWFs rekommendationer är baserade på bedömningar av fiskbeståndens situation, fiskemetoderna och deras effekter som bifångst eller annan påverkan på ekosystemet, samt hur fisket förvaltas. För odlade arter sker bedömningen av hur odlingen sker – öppet i kassar, dammar, slutna system tex, var fodret kommer ifrån, om man använder antibiotika i förebyggande syfte eller ej, rymningar av fisk och smittspridning av sjukdomar samt övrig miljöpåverkan genom odling. WWF förespråkar de internationella certifieringssystemen av fisk och skaldjur MSC och ASC samt svenska Krav- certifieringar. Med vänlig hälsning, Inger Näslund inger.naslund@wwf.se

Featured Image -- 7229

Tack för svaret, det räcker inte enligt oss eftersom stor del av giftig strömming exporteras till Norge som foderfisk. Norge har även ansökt om mer gifter i fodret. Vi har även bifogat länkar om palmoljan som används till industrin. WWF svar är inte tillräckligt för att vi ska kunna känna sig säker som konsument. Det borde vara lagstadgat att informera kunderna vad fodret innehåller. Jag ser ytterst allvarligt på denna fråga och vi ber om att göra omvärderingar i dessa frågor. Ni har inte heller sett till dom problemen med vild fisk och svaret ni ger är en alldeles för dålig information huruvida ni kan vara verifierande för hela svenska folket.

 

I ditt brev skriver du endast om MCS och ACS vilket frågan inte handlar om, vi har påvisat den fulla effekten av fiskodlingarnas konsekvenser och dom eroderar vild fisk från världshaven. Era handlingar får enormt stora konsekvenser för den vilda fisken i hela världen och vi ser det som synnerligt allvarligt att övergödningen får fortsätta utan att WWF har med dessa aspekter i er framställning av giftfri fisk från hållbara hav och hållbart fiske. Vi har även bifogat bilder på vild fisk som angrips och det finns rapporter om att 60-90% av all vild lax dör då dom lämnat älvarna. Vi gör bedömningen att WWF verifiering ej håller måtten och därför skall den göras om. Detta kommer att skickas till Uppdrag granskning som kan göra en större undersökning av WWF verifiering av ohållbart fiske.

Svar från Coop och MCS

 

Coop svarar på frågan om odlad lax

Blå-fisk teamet svarar på odlad fisk

Giftig lax på Ica, Konsum och restauranger.

Proposal: Dioxin-fish should be labeled

Finland export toxic fish from the Baltic Sea

Skären som var världen, en tickande miljöbomb

Dioxin väcker oro hos yrkesfiskare

Med vänliga hälsningar Styrelsen för savethebaltic Kenneth Karlsson

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.