Betamyran och torvbrytning.

Vi från Save The Baltic-salmon överklagade tidigare i vår  att Länsstyrelsen Västerbotten gett Neova AB tillstång att starta ny  torvbrytning i Betamyran.

Överklagade  inkom till Regeringskansliets registrator den 2014-03-13.

Den 2 juni ankom svaret  där Näringsdepartementet begär att vi måste besvara brevet  senast den 16 juni. Näringsdepartementet menar att vi måste bevisa att det tidigare belutet  angår oss på ett sådant sätt att vi har rätt att överklaga beslutet. ( Se brevet nedan) .

Vi från Save The Baltic-salmon anser bl a i överklagandet att Länsstyrelsen Västerbotten inte tagit hänsyn till att Betamyran-området är nationellt värdefullt.  Vi  ser riskerna som ett eventuellt misslyckade ger  bl a kväver bottenslam bottenbiotoper bl a rom i gruset som drabbar fiskarter som är beroende av lekvandring och reproduktion. Exempelvis hotas den erkänt stora öring som finns i området.  Torvbrytning avger även stora mängder tungmetaller, bottenslam och däribland kvicksilver.

Vi anser även att Västerbottens Länsstyrelse  måste börja ta ett större miljöansvar då det gäller utsläpp som kan skada bottenbiotoper. Exempelvis ger torvbrytning, gruvbrytning eller jordbruk intill strömmande vattendrag skador på intilliggande områden. Det vill säga ett större ekosystem. Vi menar därmed att torvbrytningen i Betamyran påskyndar Bottenhavets  och Östersjöns redan dåliga vattenkvalité samt det berörda vattensystemet Hörnån, Lillarmsjöbäcken och det stora sjösystemet som börjar med Lillarmsjön.

Se även:  Biologisk mångfald

Se artiklarna om Bottendöd:

Bottendöd vanligast i Östersjön  .

Östersjön har världens värsta bottendöd. 

Ökad bottendöd i Östersjön

Nej till torvbrytning: 

Artiklar Nej till Torvbrytning:

Brevet från Näringsdepartementet.

Regering 1

 

Överklagandet :

rätt

rätt2

torv (1)

 

 

 

 

 

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.