Synden vaknar bakom skorstenar och rök

 

Vattenfall och industrin står för den sämsta idén i modern historia. Hundra år av bortfall av syrerikt vatten och biologisk mångfald! Priset har Norrland fått betala då 1918 års lagar fortfarande gäller. Jobben var då som nu det man påkallar, precis som den nu rådande gruvboomen i Norr.

Förlusten av biologisk mångfald är minst lika alarmerande som klimathotet och vi bör inte ställa dom mot varandra. Svensk vattenkraft och industri är och förblir den som dödade våran gemensamma resurs vattnet, Sveriges sämsta idé.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/handelsavtal-kan-satta-miljoskyddet-ur-spel_8734350.svd

Betongkepsar och giftig mat!

Trots rådande läge fortsätter Industrin att tälja guld i Finland, detta är förgörande för Östersjön,  ett hav där alla vi gemensamt har ansvar över. Med detta vill jag säga att Sveriges handhavande drabbar Östersjöns alla medlems länder,  Finland kan inte avgöra vår framtid i sina beslut, lika mycket som vi avgör för övriga länder runt Östersjön.

http://hbl.fi/nyheter/2014-04-30/600521/talvivaara-gjorde-brakforlust-far-urantillstand

Förr var mat på bordet ett sunt tecken på ett bra liv, hundra år senare står vi där med näsan i brevlådan. Förevigat i den dummaste idén som svensk industri kunde hitta  på. Tänk om vi värderat våra vatten högre och låtit bli att bygga ut över 5000 dammar och vattenkraft, om vi gett tusan i att framställa Dioxin och PCB som Industrin orsakat, om vi insett det vi inser idag så förstår vi att mat på bordet ändå inte är så dumt.

Hundra år senare står vi där med näsan i brevlådan,  i stället för mat på bordet hämtat från älven eller havet är nu en utopi.  Ett minne i sanden som sakta eroderas till våra tomma blickar ut över öppna vatten. För tomma älvar och giftiga hav ger varken mat på bordet eller kraft att leva.  Idag är det modernt att vara vegetarian och växthusockupant eller trädkramare, gruvdemonstrant eller varför inte närproducerat och kravodlat. Synden vaknar bakom skorstenar och rök, när röken falnat, nu förstår vi vad svensk industri har gjort med våra miljöer. Trots all kunskap fortsätter vi likt yra höns springandes rakt in kaklet.

Då blir min profetia:  Om 100 år kan man inte odla i marken, man kan inte simma i vatten, det finns ingen mat som är tillräckligt ren att äta, inga rena vatten att dricka, tro mig, sportfiskare kommer att stå vid en död kloak och vänta på att hugget ska komma. Han/hon kommer att få sitta där i hundra år och döden dö för det är endast då vi är lika.

Norrbyskär

Tänk om Harrisburg inte funnits!

Tänk så här, utan den historik vi nu just läst om, hur tror du att våra hav mått, våra älvar skog och berg? Jag tror vi hade haft ett fiskeeldorado som nu finns i Ryssland, jag tror att vi hade haft ett yrkesfiske som blomstrat, och inga giftiga fiskodlingar där ”herr Hatt” med cigarr stod och log över oss. Jag tror att vi hade haft kor och ängar, fåglar i skogen, fullt av bus och plaskande barn vid våra vatten. Jag tror att vi alla inombords kan höra skratten som vi har i vår barndoms själ, skratten som ger oss glädje att vilja leva en minut till. Så frågan jag nu ställer till varje Mor och Far och hela tjocka släkten: Hur vill vi leva hur vill vi dö? Vad ger vi våra efterkommande för framtid? STOPP tänk nu, åt våra barn och konstatera vad vi gjorde för fel.

Kenneth Karlsson en kock som sett livets baksidor. Våran sämsta idé kan vara vår bästa resurs när vi bygger hållbara samhällen.

 

 

Giftig1

Se gärna filmerna:

 

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.