Coop svarar på frågan om odlad lax

Hej Kenneth!

 

Nedan kommer Coops svar på dina frågor. Vi har jobbat länge och systematiskt med fiskefrågorna. Mer om vår fiskstrategi och fisklista kan du bla läsa på följande länkar:

 

https://www.coop.se/Vart–ansvar/Hallbar-konsumtion/Coops-fiskstrategi1/Strategi-for-ett-levande-hav/

https://www.coop.se/Global/V%c3%a5rt%20ansvar/fisklista.pdf

https://www.coop.se/Vart–ansvar/Hallbar-konsumtion/Coops-fiskstrategi1/Fisklistan1/

 

Underlaget för frågorna.

http://savethebalticsalmon.se/2014/05/26/giftig-lax-pa-ica-konsum-och-pa-restauranger/

 

1.På vilket sätt arbetar ni för att säkerställa hållbara bestånd.

Coop baserar inköpen av fisk till  butikerna på hållbara bestånd och rekommendationer från experter såsom ICES och WWF. Vi arbetar också löpande med att ta in produkter som är fiskade enligt MSC eller odlade enligt ASCs kriterier. För dessa certifieringar har vi sett en stark ökning av produkter de senaste åren.

Vår fiskstrategi innebär att det  finns många fiskararter och fiskbestånd som vi inte säljer. Hajar såklart, viss tonfisk, odlad lax från Chile, fenklippt fisk från Östersjön etc. Vi säljer ingen fisk från bomtrålat fiske. Dessutom för vi en dialog med våra norska laxleverantörer och ställer krav på foder och odlingssätt för att förbättra situationen. (OBS det sista ställer vi inte krav på, men vi är informerade och dessa frågor är alltid viktiga i dialogen).
2.Kan ni påverka detta genom att vara ambassadörer för hållbart fiske? och i så fall på vilket sätt.

Ja det kan och gör vi. Vi har en fiskstrategi som vi uppdaterar ca två gånger per år. Vi har enkel men tydligt information i butik om att vi enbart säljer schyssta fiskar. Leverantörer med fisk från ohållbara fisken säljs inte på Coop. Vidare informerar vi om vår fiskstrategi på olika sätt, exempelvis i vår medlemstidning MerSmak.

 

Mvh

Kristofer

Kristofer Myrevik

Kommunikationschef, extern kommunikation

KF & Coop

 

Postadress 171 88 Solna

Besöksadress Englundavägen 4

Vxl +46 10 741 00 00 Direkt +4610 743 12 37 SMS+46 70 246 61 97

E-post kristofer.myrevik@coop.se www.coop.se

 

Hej Kristoffer Tack för svar!

Med andra ord ska jag rekommendera folket att inte köpa eran lax? eftersom ni inte ställer krav på palmoljan och innehåll av giftig strömming i fodret. Eu har infört förbud mot giftig fet fisk i från Östersjön! därför är det av vikt att ni som som saluför denna lax har rent mjöl i påsen. Detta måste ni se över för att ni ska ha grönt ljus hela vägen för ett hållbart fiske. Som det är nu har ni inga garantier att lämna till slutkunden.

Hej igen!

Ledsen om mitt svar var aningen otydligt/ofullständigt vad gäller syftning. Vi har krav på både odlingssätt och foder. När det gäller foder kräver vi full spårbaret från våra leverantörer och vi tillåter förstås inte fisk från hotade bestånd. I övrigt följer vi den lagstiftning som finns. Vi har en nära dialog med våra leverantörer och den färska och frysta laxen under vårt eget varumärke kommer från Leröy som inte använder palmolja i sitt foder. Vi tycker det är bra och viktigt att du och många andra lyfter fiskfrågan ur flera perspektiv. Vi jobbar just nu med en genomgång/revidering av vår fiskstrategi och fisklista, där vi alltid tar in den senaste forskningen för att se om vi behöver göra justeringar.

Mvh

Kristofer

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.