Nya miljögifter ökar i Östersjön

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=86&artikel=5867845

Silikonoljor, perfluorerade ämnen och flamskyddsmedel är gifter som ökar i Östersjön, enligt Havsmiljöinstitutet. Det är ännu okänt hur de gifterna påverkar oss människor eller djur och natur.

http://havsvattenmyndigheten.mynewsdesk.com/pressrelease/view/ny-rapport-om-havet-nya-aemnen-uttorkade-havsoernsaegg-och-syrefria-bottnar-oroar-996576

I dag släppte Havsmiljöinstitutet rapporten Havet 2013/2014 där de samlar de senaste resultaten av miljöövervakningen. Förutom att nya miljögifter ökar i Östersjön så är också utbredningen av de syrefria bottnarna rekordstor.

– Vi har enormt stora ytor av bottnarna som är syrefria eller har väldigt låga, säger Jonas Nilsson som är miljöanalytiker på Havsmiljöinstitutet.

Det är oklart hur de nya miljögifterna påverkar, men Jonas Nilsson befarar att de kan vara lika skadliga som DDT och PCB som spreds på 1950 och 1960-talen, och som hotade bestånden av rovfåglar och sälar.

Silikonoljorna finns till exempel i många hygienprodukter som används till vardags.

Användning av vardagsprodukter som deodorant, schampo och duschkräm innehållandes silikonoljor, perflourerade ämnen och flamskyddsmedel vilket leder till ökade gifter i Östersjön, enligt Havsmiljöinstitutet.

Du och jag kan som konsumenter minska utsläppen av miljögifter i Östersjön, det säger Ethel Forsberg, samhällsbyggnadsdirektör inom Region Gotland och tidigare generaldirektör för Kemikalieinspektionen. I veckan har vi berättat om att miljögifter från vardagsprodukter, som schampo och duschkrämer ökar i Östersjön.

Ett av exemplena som Ethel Forsberg, chef för samhällsbyggnadsförvaltningen på Gotland och tidigare generaldirektör på kemikalieinspektionen.

Andra exempel är att om det stårpå produkten att den är antibakteriell så kan den innehålla farliga ämnen , säger Ethel Forsberg, som skrivit boken Makt, plast, gift och våra barn.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=94&artikel=5869263

 

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.