Stoppa gruvbolagen – Sverige är inget smörgåsbord

Brud

18 Maj 2014 i Stockholm var det stor demonstration. Demonstrationen hölls mot utländska gruvaktörers hänsynslöshet. Gruvnäringen förstör förutsättningen för liv på de platser företagen får tillstånd att bedriva gruvverksamhet i Sverige. De utländska aktörerna lämnar 0,05 procent av vinsten åter till Sverige. De låter oss svenskarna betala för skador på vatten, mark, djur och natur. Det är inte hållbart

Sverige har ett rikt kultarv. Kulturarvet är en del av den svenska identiteten. Gruvbolagen förstör det svenska kulturarvet.

Problemen är åtskilliga:

  1. Lagstiftningen är för tunn och bör utgå från Miljölbalken
  2. Försiktighetsprincipen bör det tas större hänsyn till
  3. Miljön måste gå före klimatmålet

Det finns ett mål om att ställa om till fossila bränslen. Detta mål går in i klimatmålet. Det finns en önskan om att den metod som ger bäst resultat avseende klimatmålet skall härska. Det bör ändras på snarast!

Hands

En av de mest kända namnen inom miljörörelsen, är James Lovelock upphovsman till Gaia-hypotesen. Han ser biosfären som ett självreglerande organ. Han är mindre känd som uppfinnaren av mikrovågsugnen

Gaiyaprincipen, Lovelock, kommer att reglera klimatet. Problemet är naturligtvis delvis människans envishet i att använda sig av fossila bränslen. Det har dock inget med gruvnäringen att göra! Det är visserligen klokt att se miljöförstöringen i ett globalt perspektiv och i en helhet. Allt är en växelverkan av något annat. Klimatmålet är, när det kommer till gruvnäringen, den ödeläggelse av naturen som gruvnäringen ger upphov till. Verksamheten bör underställas försiktighetsprincipen.  Det vill säga rent vatten, gröna skogar, friska, starka djur som människor och ett friska hav skall gå före tillståndsgivningen till speciellt de här utländska aktörerna.Östersjön är vår bloggs huvudfokus.

Gruvnäringen går främst under miljöfrågorna inte klimatfrågorna. Det eftersom påverkan på miljön är oersättliga.

  • Vår svenska miljö, natur, friskt vatten, levande skogar, friska djur måste gå före. Kort sagt det Svenska kulturarvet

Anledningen är:

  •  Miljön går inte att rädda om vi förstör förutsättningen för rent vatten och frisk natur
  • Friskt vatten går inte att rädda om vi förstör det friska vattnet
  • Naturen går inte att rädda om vi förstör naturen
  • Människan går inte att rädda om vi förstör förutsättningen för liv

1 Gröna jobbDärför skall lagstiftningen skärpas så att utländska aktörer inte skall kunna skövla Sveriges kultarv! Gruvnäringen förstöra förutsättningen för människans liv och framtid i Sverige. De utländska aktörerna skall inte ges tillstånd att bedriva verksamhet eftersom de struntar i vårt kulturarv.

Av Dag Ståhle

Romanförfattare & frilansare

Medlem i Sveriges Författarförbund

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.