Rädda Östersjön

http://www.st.nu/opinion/debatt/radda-ostersjon

I dag söndag 18 maj klockan 10 badar miljöpartister i länderna runt Östersjön för renare hav. I Sundsvall hoppar vi i havet vid Fläsians södra strand. Östersjön är ett av världens mest förorenade hav och det vill vi ändra på genom gemensamma insatser i EU. Vi kräver:

Mer fisk. Vi gröna har drivit på reformen för en mer hållbar fiskepolitik i EU – med stopp för överfiske och stopp för dumpning av död fisk till havs. Denna är ett första steg mot att återställa torsk- och laxbestånden i Östersjön. Nu vill vi också se till att politiken genomförs.

Sluta övergöda Östersjön. Ett av de allvarligaste miljöhoten mot Östersjön är övergödningen som rubbar hela ekosystemet. Den leder till syrebrist och döda havsbottnar. Vi vill minska näringsflödena, ställa krav på jordbruket och återställa vattendrag för att återfå ett friskt vatten.

Klara klimatet. Klimatförändringarna har fått havet ur balans. Mer koldioxid i vattnet gör havet surare, och det hotar många havslevande varelser. Nya arter invaderar och ekosystemet störs. Vi måste snabbt bromsa den globala uppvärmningen genom att investera stort på EU-nivå i förnybar energi och energieffektivisering.

Stoppa plastskräpet. Plastskräp är ett stort problem för havsmiljön i Östersjön. Vi måste använda mindre plast, återvinna mer och förbättra avfallshanteringen.

Skydda havs- och kustvatten. Alla länder runt Östersjön måste inrätta fler skyddade havsområden för att bevara den biologiska mångfalden. Länderna har lovat att skydda havsområden motsvarande 10 procent av havet, men vi gröna vill skydda minst dubbelt så stora områden.

Många näringar – inte minst inom fiske och turism – är direkt beroende av havet. När människorna runt Östersjön förra året i en stor undersökning själva fick sätta ett pris på vad de är beredda att betala för ett rent hav där man kan bada och fiska, värderade de havet till 35 miljarder kronor per år.

Vi har inte råd att vänta längre. EU-parlamentet kommer att ta viktiga beslut om klimat, jordbruk och plastavfall den närmsta tiden. Då måste vi agera.

Vi badar i dag för att vi har ett gemensamt ansvar för haven. Över landsgränser är de gröna partierna i Europa enade: vi som lever idag måste lämna över miljön i gott skick till de som ska komma efter oss. Du kan hjälpa till genom att rösta grönt i EU-valet.

Isabella Lövin, Miljöpartiets toppkandidat i EU-valet

Göran Hådén (MP), västernorrländsk kandidat till EU-parlamentet

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.