Marie Persson Gruvboomen

Mitt tal från dagens gruvdemonstration i Stockholm där 500 människor samlats för att återigen demonstrera mot Sveriges mineralpolitik, minerallagstiftning och mineralstrategi. ”Hej! Mitt namn är Marie Persson och jag är ledamot i Sametinget för Landspartiet Svenska Samer. Jag är också grundare av Nätverket Stoppa gruvan i Rönnbäck i Björkvattsdalen, Tärnaby. I området där vi lever, uppe i Tärnafjällen, planeras ett extremt storskaligt nickelgruvsprojekt mitt i Umeälvens övre del. Bolaget heter Nickel Mountain, tidigare IGE Resources. FN har nu för första gången tvingats gå in i ett gruvprojekt i Sverige.
Vi är här idag för att visa att gruvdebatten fortsätter. Vi kommer att fortsätta vittna om konsekvenserna av dagens ohållbara och utarmande mineralpolitik, minerallagstiftning och mineralstrategi.
Kritik kommer från såväl ekonomer, forskare, företagare, gruvfackliga organisationer, politiker, Sametinget, FN, diskrimineringsombudsmannen DO, kyrkan, miljöorganisationer, journalister, föräldrar, mor- och farföräldrar. Listan kan göras lång och växer hela tiden.
Dagens mineralpolitik sätter våra barns miljö, hälsa, kultur, andra näringar, mat- och vattenförsörjning på spel. Den kränker även internationellt erkända urfolksrättigheter och förstör möjligheterna för våra samiska samhällen att utvecklas och leva vidare, där det samiska folket splittras och värderas i kronor och ören.
Dag är dags att sluta subventionera denna miljardindustri och satsa mer på återvinning och återcirkulering, där forskningen visar på dess enorma potential. Däremot är det svårt för återvinningsindustrin att konkurrera med en gruvnäring som subventioneras. Vi måste även stärka miljöskyddet och tillämpa försiktighetsprincipen och långsiktighet.
Det är dags att riksdag och regering faktiskt lyssnar och börjar agera!
Och till Annie Lööf, Maud Olofsson, Lennart Gustavsson på Georange, Per Ahl på SveMin, kommunalråd Tomas Mörtsell i Storuman och Magdalena Andersson landshövding i Västerbotten: 
– NEJ, vi har inget starkt miljöskydd i Sverige. Skattebetalare får stå för sanering och förstörd luft, mat och vatten. Detta gäller även de nya bolagen som Northland i Pajala som redan släppt ut föroreningar.
– Och NEJ, det tillhör INTE ett modernt samhälle att man kränker ett helt urfolk och fortsätter kolonisera. Det samiska samhället består av flera vitala delar med flera näringar och en hel kultur.
Vi har gruvor i Sverige och kommer att ha gruvor i Sverige. MEN vi har en landsbygd och ett Norrland som vill leva, klimat, hälsa, andra näringar och barn att tänka på.
Som Europas ledande gruvnation har Sverige en skyldighet att till den globala gruvindustrin vara ett föredöme och visa vägen. Inte tillåta att gruvprospektering sker på bekostnad av ALLT annat.
Så jag skulle vilja uppmana er att se till att du går och röstar detta supervalår och fundera noga igenom hur du ska rösta i år. Kontakta dina politiker och kräv svar och handling.
Debatten kommer inte att tystna förrän riksdag, regering och politikerna lyssnar på oss och agerar för en förändrad mineralpolitik! Skrota minerallagen. Stärk miljöskyddet! Tack.

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.