Dioxin väcker oro hos yrkesfiskare

Viking Bengtsson är ordförande för yrkesfiskarna i Halland. Foto: Sara Hector Sveriges Radio

Bruket slutade att bleka med klor 1993 – men vill nu ha möjligheten igen när produktionen ökas kraftigt när bruket bygger ut.

http://t.sr.se/1mBB9MA

http://www.flamman.se/klasskompass-i-miljopolitiken

http://fiske.zaramis.se/tag/viking-bengtsson/

http://www.edbergcentrum.kau.se/edbergseminariet.htm

Yrkesfiskarna i Halland är oroade över Värö Bruks planer på att börja använda klor igen i blekningen av sin pappersmassa.

– Jag tycker att man backar in i framtiden. Vi vet ju sedan tidigare att blekmetoder där klor ingår skapar dioxin, säger Viking Bengtsson, ordförande för yrkesfiskarna i Halland.

– Vad vi är rädda om är våra livsmedelsproducerande bottnar. Bara tanken att släppa in dioxin där borde vara en tanke som hör historien till.

Lax och sill som fångas i Östersjön har så höga halter av dioxin att Sverige inte får exportera fisken därifrån och gravida rekommenderas att inte äta den. Och Viking Bengtsson är därför orolig för Kattegatt.

– I de samtal vi har haft med bruket här så pratar man om att det är dioxin. Hav och vattenmyndigheten har också uppmärksammat detta att man i ansökan döljer dioxinet i en grupp av ämnen som kallas för AOX, menar Viking Bengtsson.

Men det är inte bara eventuellt dioxin som skrämmer Viking Bengtsson utan ökningen av utsläppen totalt efter burkets utvidgning.

– Det blir ju också andra utsläpp, som kommer från Värö Bruk. Det låter ju jättebra att det blir mycket mindre utsläpp per ton men ökar man då antalet ton så ser man att det totala utsläppet ökar, säger Viking Bengtsson och fortsätter:

– Jag är livrädd för vad som händer. Jag har nyss blivit morfar och jag önskar att mitt barnbarn ska kunna gå ner och bada i Vendelsöfjorden. Och åter kunna fiska vitling vid Knarrskär som jag kunde när jag var barn.

– Men de utsikterna finns inte om Värö Bruk får öka sina utsläpp.

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.