The network Stopping mine in Rönnbäck

Save the baltic support network Stopping mine in Rönnbäck Sweden! Placement in Umeå’s water source is quirky and all who are informed about nickel know the dangers. From TÄRNABY has greats like Ingemar Stenmark grown up, and this is bad advertising for Sweden.

http://en.wikipedia.org/wiki/Ingemar_Stenmark

http://www.vitaviva-info.com/sv/content/view/full/1478

http://en.wikipedia.org/wiki/Nickel

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1316&artikel=5325964

http://stoppagruvan.wordpress.com/2014/04/27/gruvaktion-i-umea/

Nätverket Stoppa gruvan i Rönnbäck i Tärna fjällen och Fältbiologerna Umeå anlade i fredags en gruva på Rådhustorget i Umeå.

Ett satiriskt skådespel där vi ville uppmärksamma den planerade nickelgruvan i Umeå och samtidigt visa på den naivt optimistiska jargong som genomsyrar gruvdebatten i dagsläget.

http://stoppagruvan.wordpress.com/om-nickelgruvan-i-ronnback/

Right in the Umeå River headwaters, a deadly mine built to break the nickel mineral.

Gruvbolag är väldigt bra på att visa statistik på hur mycket jobb det kommer att bli för bygden och hur mycket kommunen kommer att tjäna på en gruva. Lokala politiker är dessutom väldigt goda medhjälpare för att föra fram gruvbolagens lobbyism.

Vad gruvor egentligen innebär för miljö, hälsa, urfolk och lokalsamhällen lämnas helt åt den som rent ideellt sätter sig ner och gräver fram information på egen hand.
Gruvindustrin har stora miljöproblem och politiken som förs idag tar inte sitt ansvar.

Vi vill ha en gruvpolitik som värnar vår och kommande generationers framtid, att miljöbalken efterlevs och att urfolksrättigheter erkänns.


”Lokalpolitikern” – Äntligen så kommer det riktiga jobb hit till Umeå. Jag, du, vi och Lennart Holmlund slipper svälta ihjäl.

Fredrik Spratt VD för Hyckelmountain AB berättar om hur gruvan kommer att rädda Umeå, hur många jobb det kommer att bli och ja, ni måste ju flytta på er men jag säger som vår kära landshövding Magdalena Andersson ”Låt inte det goda bli det bästas fiende”. Magdalena ser ju tex inga problem med att kombinera ett naturreservat med ett gruvområde.


Första spadtaget för den nya gruvan i Umeå är grävt.

Vi avsluta med en alternativ text till Monica Zetterlunds låt ”Att angöra en brygga”= ”Att anlägga en gruva”

Cia avrundar aktionen med några ord. ”-Vi vill uppmärksamma det absurda i att bara prata positivt om en gruva av den här storleken – världens tredje största nickelgruva. En gruva som kommer innebära negativ påverkan –  för de som bor i området, som tvingas flytta eller bor granne med en gruvindustri, för djur och natur och andra näringar”.

/Nina Hanson

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.