Vi stödjer Greenpeace.

 

Save the baltic stöder Greenpeace.

Källa:

http://www.greenpeace.org/sweden/se/nyheter/blogg/inga-fler-tjernobyl-nej-till-ny-rysk-krnkraft/blog/49052/

bassänger

Blogginlägg av Rolf Lindahl – 26 april, 2014 på 0:23

Det finländska energibolaget Fennovoima planerar att ta sig in på elmarknaden år 2024 med ett helt nytt reaktorprojekt: Ryska statens bolag Rosatom och dess reaktortyp VVER-1200 (AES-2006).

Greenpeace oroas över de allvarliga risker som en kärnkraftsreaktor i Pyhäjoki innebär för människor och miljö i regionen och vänder sig därför kraftfullt från denna nybyggnation, vilket vi klargjort i ett yttrande som ska överlämnas till Finland.

Idag är det 28 år sedan Tjernobylolyckan. En olycka som enligt officiell statistik från Vitryssland 2006 förorsakat åtminstone 93 000 dödsoffer, något som Greenpeace rapporterat om i rapporten The Chernobyl Catastrophe – Consequences on human health.

Våren 2011, 25 år efter olyckan, besökte Greenpeace Tjernobyl och tog prover på olika matvaruprodukter. Här kan du läsa mer om resultaten från dessa analyser och här kan du seen kort film om olyckan och dess konsekvenser.

Nu vill alltså Rosatom, det företag som konstruerade kärnkraftverket i Tjernobyl, bygga ett nytt kärnkraftverk på den finländska sidan av Bottenviken, endast 15 mil från den svenska gränsen.

Rosatom ägs av ryska staten och har starka band till statsledningen. Företagets vd är till exempel Sergey Kiriyenko, fd rysk premiärminister. Företaget har en aggressiv expansionsstrategi syftande till att utveckla den största nukleära portföljen i världen.

Save the baltic stöder strävan som Greenpeace går ut med!

http://www.greenpeace.org/sweden/se/nyheter/blogg/inga-fler-tjernobyl-nej-till-ny-rysk-krnkraft/blog/49052/

Rosatom är involverade i det mesta som har med kärnenergi att göra, så som kärnkraft, kärnbränsle, uranbrytning och kärnvapen.

Rosatom skakas av flera korruptionsskandaler, som är så pass allvarliga att det enligt ryska medier kan påverka säkerheten i de produkter som bolaget levererar. Korruption och bristande säkerhetskultur tycks djupt rotad inom bolaget, inte minst inom dess kärnkraftsverksamhet. Till exempel stoppades konstruktionen av reaktorn Leningrad-2 av domstol efter allvarliga säkerhetsbrister.

Korruptionen är så allvarlig att ryska experter anser att den kan komma att leda till kärnkraftsolyckor.

Greenpeace kräver därför att planerna på ett kärnkraftverk i finländska Pyhäjoki stoppas. Inga fler Tjernobyl!

Här kan du läsa Greenpeace yttrande till Naturvårdsverket om reaktorn i Pyhäjoki.

Och här kan du skriva under ett upprop för ett kärnkraftsfritt Bottenviken.

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.