Varsel hotar Kustbevakningen

Kustbevakningen får inga pengar i regeringens vårproposition. Det tror EU-parlamentarikern Isabella Lövin (MP) kommer försvåra fiskekontrollerna.

http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.2332844-kustbevakningens-fartyg-ska-spara

I dag jobbar det 60 personer på Kuststationen Göteborg. Flera av dem kan komma att varslas då regeringen inte vill ge några pengar till Kustbevakningen i sin vårproposition.

– Det är inte positivt. Det är inte vanligt att statliga myndigheter kommer med varsel, men nu får vi göra vad vi kan, säger Bengt Fernlund som är chef för Kustbevakningens region Sydväst.

Planen är att komma med ett budgetförslag inför hösten och hoppas på att få pengar. Blir det inga då heller tvingas Kustbevakningen varsla personal om uppsägning i juni.

– Det är en minskad ambitionsnivå när det gäller sjöbevakning och bevakning av kusterna, säger Bengt Fernlund.

Han menar att det har påpekats sedan 2009 att Kustbevakningen inte kommer att få sin budget i balans med de målsättningar som de har satt upp.

– Allt blir dyrare med tiden. Vi har fått nya tekniska system och arbetsuppgifter. De nya fartygen är till exempel dyrare att underhålla precis som de tekniska systemen.

EU-parlamentarikern Isabella Lövin (MP) tror att neddragningen på 133 miljoner för hela landets kustbevakning kommer att försvåra fiskekontrollerna.

– Det kommer bli svårare för Kustbevakningen, särskilt till havs. De måste ju utföra kontroller och se så att fisket går rätt till och det hade behövts fler kontroller utifrån Kustbevakningens sida. Jag tycker att det är beklagligt att regeringen inte vill avsätta pengar till myndigheten. Det har ju kommit flera rapporter om bland annat västkusts räkan och att det behövs fler resurser för att kunna utföra kontroller så att fisket går rätt till, säger hon.

Sandra Kjellström

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.