Jantelagen 2014 Fiskvandringsvägar

Jantelagen ligger som ett lock över Sveriges vattenvård och framtida åtgärder.

Jantelagen 072

Frågan är redan 10 år gammal och det ligger som ett (sött täcke) över den Svenska modellen, du kan göra vilka uppfinningar som helst och du kan få hur mycket support som helst från myndigheter och olika instanser! Men när det kommer till innovationer inom miljö sidan och vattenvård finns där inga medel att få! Idoga insatser har gjorts av Bror Högbom men möts av den kalla handen.

Äntligen fick han bygga sin fisktrappa

Bror Högbom i Östersund har haft en idé ända sedan han insåg att fiskar stoppas från sitt naturliga beteende. 
Men ingen har velat ha hans fisktrappa. Tills nu. Försöket på Campus är bara början.

 

Därför söker vi intressenter som kan ta sig an vårat och Brors projekt och få tillstånd ett bygge i ett förseglat Sverige. Trappan är nytänk inom fiskevård och kan byggas i all terräng, dess unika konstruktion gör den anpassningsbar samt ombyggnads möjligheterna är stora. Den är dessutom verifierad av Almi samt några personer på länsstyrelsen. Att den redan i försöks stadiet fungerar visar på dess unika anpassningsform, fisken vandrar obehindrat upp och ner i den snillrika konstruktionen.  Vi undersöker om vi kan bygga Brors fiskvägar i Finland för att få den verifierad i större skala. Goda kontakter med Finska sidan gör det möjligt att nå ut i Finland. Jasper Pääkköenen jobbar intensivt med dessa frågor i nuläget. Han sitter i vår styrelse som vice ordförande.

Bror Högbom bygger fisk vandringsväg 2013

Bror Högbom bygger fisk vandringsväg 2013

GetAttachment

Lillöring som trivdes som fisken i vattnet (fiskvandringsrondell), modellen är i plexiglas. Jag kommer lägga ut en lite fler bilder och en film snart. Försöket är dock inte riktigt färdigt. Ska forska lite till, b l a bottendjup osv i cirklarna. d v s om man verkligen behöver så djup botten som jag har. Jag är lite tveksam till det eftersom öringen gärna ställer som på botten i cirkeln. Men o andra sidan kanske den vill ta det lugnt dagtid..och är mer aktiv på kvällen? Jag kan för lite om hur fiskar vandrar klockslag osv. Men, den fungerar i alla fall. Fisken kan simma uppför och nerför . Det som jag är nöjd med är att Fiskvandringsrondellen är anpassad för bottengående fiskarter..som ål, lake, id, sik osv. D v s att den inte är en laxtrappa där fisken måste hoppa. Som endast öring och lax klarar av .

Små öring som trivdes som fisken i vattnet (fiskvandringsrondell), modellen är i plexiglas.
Jag kommer lägga ut en lite fler bilder och en film snart. Försöket är dock inte riktigt färdigt. Ska forska lite till, b l a bottendjup osv i cirklarna. d v s om man verkligen behöver så djup botten som jag har. Jag är lite tveksam till det eftersom öringen gärna ställer som på botten i cirkeln. Men o andra sidan kanske den vill ta det lugnt dagtid..och är mer aktiv på kvällen? Jag kan för lite om hur fiskar vandrar klockslag osv. Men, den fungerar i alla fall. Fisken kan simma uppför och nerför . Det som jag är nöjd med är att Fiskvandringsrondellen är anpassad för bottengående fiskarter..som ål, lake, id, sik osv. D v s att den inte är en laxtrappa där fisken måste hoppa. Som endast öring och lax klarar av .

 

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.