Östersjöns Giftiga strömming blir till mat åt fiskodlings industrin

Kustfiskarna oroas av att tillgången på strömming blir allt sämre.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=110&artikel=5828475

 

En orsak kan vara att allt fler båtar, de flesta från Finland men också från Västkusten fiskar till havs med finmaskiga trålar som sopar rent. Och fångsterna blir ofta till laxmat i form av fiskmjöl

Fiskaren Bosse Sillman lägger till vid kaj med sin Irene av Lörudden.

Strömmingsfisket är igång och han är bekymrad över att fångsterna blir mindre

– Vi får använda mer garn och hålla på längre tid, ibland hela dygn för att det ska bli nåt.

Det är EU som bestämmer kvoterna i vattnen utanför gränsen på 4 sjömil, och sedan mitten på 90-talet då systemet kom till är det så att Finland har 90 procent och Sverige 10 procent av de kvoter som beslutas. Och den ordningen är nästan omöjlig att förändra, säger Johan Stål som jobbar med internationella frågor på Havs och Vattenmyndigheten.

En del av båtarna använder trålar med små maskor vilket betyder att mycket småströmming fångas, strömming som sedan blir till fiskmjöl. Men så länge fisket ligger inom kvoterna är det helt lagligt.

Eftersom tillgången till havs är god har Bo Sillman en viss förståelse för att fler och fler båtar dyker upp.

– Det är mycket yngre fiskare som kommer och det är klart att dom vill tjäna nån krona, de ska ju leva. Men vi märker ju att fisket blir sämre år från år, säger han.

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.