Gruvor är inte hållbar ekonomi

Mineraler är viktig resurs för Sveriges ekonomi. Statsministern Fredrik Reinfeldt sade i sitt jultal 2013 att gruvorna är Sveriges motsvarighet för Norges Olja. Har Sverige verkligen ingen annan väg för god livsstandard och goda statsfinanser? Finns det inga andra hållbara alternativ för statskassan?

Det krävs nya sätt att mäta samhällsekonomisk nytta företag ger, att bara räkna antalet potentiella arbetstillfällen räcker inte längre.

ahvenia verkossa

Effekterna av gruvornas naturförstöring har tystats ner länge. Det finns inte ordentlig forskning kring gruvornas miljöeffekter. De som bor vid gruvorna vet hur smutsiga sjöarna och vattendrag är efter gruvornas framdrift och hur det påverkar fiskarna.

Förorenad vatten från gruvorna pumpas ner till vattendragen, de flesta gruvorna i Sverige överskrider gränsvärden av tillåtna maxvärden på tungmetaller. Det finns inga metoder att separerare alla giftiga tungmetaller från vatten.

Efterbehandling av naturen efter en gruva kostar hundratals miljoner, kostnad som skattebetalarna får betala. Dessa efterkostnader kalkyleras inte vid prospektering av gruvor. Det enda  intressanta för regeringen är arbetstillfällen som gruvorna ger, men till vilket pris? tex Falugruvans flera hundra års gruvsynder lever än i form av illa luktande sjöar och giftiga vattendrag. Vem betalar och vem tar ansvar för återställningen gruvområdet Nautanen utanför Gällivare? Hur kan man återställa förstörd natur? Det finns inga exempel på ekologisk återställning inom gruvnäringen ännu, det skriver Anders Enetjärn till regeringen i en mycket intressant brev 2012 där han vill att regeringen tar med detta som en konkurrensfördel för svensk gruvnäring och bör tas med i mineralstrategin.

 

I Sverige betalar gruvbolag en halv promille i skatt. Australien har infört 30 % gruvskatt från juli 2012 för större gruvföretag. Syftet med gruvskatten är att tilldela vinsterna från gruvnäringen till samhället. När tänker Sverige införa skatt på gruvbolagena?

Arbetstillfällen är ett riksintresse.

Dricksvatten är ett riksintresse.

Biologisk mångfald är riksintresse.

Vilket riksintresse vinner?

ajopuu

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.