I väntans tider.

 

Image

Ett säkert tecken att vintern snart går över till vår är  Flotten på Kalix älv. Där Lions i Kalix anordnar tävlingen; När går älven. Många tror att islossningen kommer att ske i april i år vilket aldrig skett tidigare.

http://www.lions.kalix.nu/river.htm

 

Nu är en tid då isen varken bär eller brister och det kräver andra transportmedel för att ta sig över isarna.

Isekan gårdagens transportmedel över is som varken bär eller brister, en flatbottnad eka var enda transportmedlet i århundraden. Svävarna har blivit ett viktigt transportmedel till de bofasta. Lule skärgård har befäst befolkning i skärgården.

Rånön i Kalix skärgård har haft fastboende med skola och kapell. Men det åtskilliga år sedan ön blev en plats för sommarboende.

Idag pågår ett arbete på Rånön för att bevara flertal gamla byggnader ,bland annat ett kapell och betydelsefulla platser.

https://www.facebook.com/RanonRanogarden

 

Kalix skärgård är en oas speciellt under sommarhalvåret. Åtskilliga reservat med ett rikt fågelliv och sällsynta växter bidrar till att Kalix skärgård är en oas. http://www.heartoflapland.com/sv/resmaal/kalix/laer-kaenna/skaergaard.aspx

Sällsynta orkidéarter  påträffar man i flera kustbyar. I Storön utanför Kalix är en av växtplatserna. http://www.heartoflapland.com/sv/resmaal/kalix/tips/storoen-med-skagsudde-och-sju-orkidéers-stig.aspx

Storön har varit en viktig hamn för att ta hand om alla fiskade löjor. Nu är all den hanteringen flyttad till Luleå.

De sällsynta åkerbäret växer vid strandkanten på många öar. Ett fantastiskt smakrikt bär, tidsödande att rensa med en fin nagelsax. Det är inte konstigt att det är dyr sylt.

Idag kan man odla åkerbär i sin trädgård, vilket dock är svårodlat. Åkerbärsblomman är Norrbottens landskapsblomma.

Desserten på Kungens och Drottning Silvias bröllpsmiddag innehöll åkerbär.

http://www.recept.nu/viktor_westerlind/efterratter_och_godis/frukt_och_bar/akerbarsglassmousse_drottning_silvia/

Längst ut i skärgården finns den gamla lotsstation, Malören kvar och är ett viktigt minnesmärke. Första söndagen i juli brukar Kalix församling anordna en båtutflykt till Malören.

Ett av bottniska kustens märkligaste och vackraste kapell finns där. Det brukar benämnas som ”Skärgårdens domkyrka”eftersom det är den enda havskyrkan som har en domkyrkas spira på taket. Fiskeläget som finns på ön har anor från tidigt medeltid och har haft stor betydelse för svenska och finska fiskare.
Fyren på Malören byggdes 1851, efter ritningar av Gustav von Heidenstam. I slutet av 1800 talet byggdes en mindre fyr som var i bruk till 1910. Bemanningen upphörde 1967 och flyttades till Kalix.

http://www.kuriren.nu/inc/print/default.aspx?articleid=6473726&name=Skriv-ut

I Kalix skärgärd finns fler minnesvärda platser. Nordanskär var en gång i tiden en välkänd kurort dit många kända personer sökte sig. Selma Lagerlöf  korrekturläste där boken Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige.

http://www.kuriren.nu/nyheter/historiens-vingslag-pa-nordanskar-6502099.aspx

 

Romantiken blommade också på Nordanskär. Det vittnar kyssarnas bro om.

http://www.kalixbilder.se/wskoba/pic_show.php?no=244

På  Nordanskär fanns också en kyrka. Den flyttades till Björkfors.

Idag finns inga direkta spår av storhetstiden som kurort men man försöker synliggöra Nordanskärs magnifika historia.

För dem som vill fördjupa sig i Nordanskärs intressanta  historia finns att läsa på ;                   https://archive.org/details/HandlingarRrandeHavskursanstaltenNordanskr

I Kalix kommunhus diskuteras att  bygga bro/broar för att skärgården ska bli mer åtkomlig.

 

 

 

 

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.