Östersjöns syrebrist

Nya forskningsresultat visar att tillförsel av näringsämnen är den huvudsakliga anledningen till ökad syrebrist i Östersjöns sjöbotten. Näringsämnen kommer från förbränningen av fossila bränslen, utsläpp från reningsverk, från gödningsämnen och intensivare djurhållning skriver  Kemivärlden Biotech. Nästan en tredjedel av havets botten är död pga syrebrist. Hela forskningsrapporten:  ”Deoxygenation of the Baltic Sea during the last century” finns här att läsa på engelska.

Hinner vi rädda Östersjön i tid? Baltic Sea Action Group har en sida där var och en kan lägga upp ett åtagande.  Ett åtagande är en konkret aktivitet som direkt eller indirekt påverkar Östersjön till det bättre. Har du gjort ett åtagande för Östersjön redan?

ostersjon660

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.