DET STÖRSTA HOTET FÖR ÖSTERSJÖN ÄR DEN MÄNSKLIGA FAKTORN

 KÄRNKRAFTEN VÅRT STÖRSTA HUVUDPROBLEM!

VAD GÖR VI OM NÅGOT GÅR FEL?

Ugglan i bloggen

Av: Dag Ståhle

Kärnkraften är ett gissel för oss. Hur skall vi slutförvara atomresterna? En lösning är att gräva ner det i berget 500 meter ner. Detta skall ske i Östhammarskommun enligt det förslag som finns från SKB. SKB är den part som producerar atomresterna som blir av driften av kärnkraftverken i Sverige. SKB är ett multinationellt företag.  En ansökan är inlämnad om att få göra det – slutlagra i berget? Den lämnades in 2011. Avfallet, atomresterna,  skall ligga där i berget, enligt SKB, i minst 100.000 år. Vem kan garantera en så lång lagringstid? Det vill säga att inget händer med avfallet.

Foto fotografi bild färg

Foto: Det svenska högaktivavfallet ligger i vattenbassänger

Kärnkraft är bra när den fungerar. När den dagen kommer då den inte fungerar så blir det förödande konsekvenser för oss alla. Den mänskliga faktorn är det största hotet vid all drift av kärnkraftsverk. Det finns många argument för att inte ha kärnkraft. Ett av det bättre är just att kärnkraft är byggt av människor. Människor är inte perfekta eftersom människor inte är perfekta kommer det någon gång  en vacker dag alltid gå åt helvete någonstans där kärnkraftsverk finns. Det kan även gå åt helvete här i Sverige.

Varför? För att även svenska kärnkraftverk är byggda av människor. Människan är alltid den felande länken.

 

sockerconnysrör

Foto: Den felande länken är människan / Teckning J. Pirinen –  svensk serieskapare

En idé som tidigare fanns var att skicka ut avfallet i rymden. Skall vi skicka ut avfallet i rymden? Det avfall som kan döda oss i en sådan liten andel som ryms i en vanlig snusdosa.

space

Foto: Det går inte att skicka ut avfallet i rymden

1: Det är omoraliskt, se närmare punkt 3.

2: Vi kan inte garantera att uppstarten går bra eftersom även den är styrd av människor. Människor är alltid den felande länken när det kommer till kärnkraften.

3: Vi vet faktiskt inte vart detta avfall hamnar. Det är sannolikt att det finns liv i rymden som vi inte känner till. Vi människor känner inte till om det finns annat liv. Bara misstanken att vi inte är ensamma räcker för att atomsoporna inte skall skickas ut i rymden.

Kärnkraften måste debatteras. I Sverige är det lite över 50 procent av medborgarna som anser att vi skall ha kärnkraft. Det går inte att övertyga dessa människor om hur fel det är att behålla kärnkraften. Eller det har inte gått än. Så skall vi formulera oss.

Guy de Maupassant, författaren, skrev en gång en text som han döpte till Fettpärlan. De som har läst den minns den med glädje men också förfäran. Jag tänker ibland på uttrycket att kasta pärlor till svin när jag tänker på den novellen. Att debattera kärnkraft med människor överlag som tror på kärnkraften är att kasta pärlor till svin. Det vet att det är fel ändå skall de hålla på sin ståndpunkt. Energi byggt på hållbara oändliga resurser är rätt. Kärnkraft är fel. Återigen – alla vet det! Fast alla vet det ska det hållas på med denna förbannade kärnkraft. De andra energiformerna – vind, vatten och sol är inte gjorda av människor. De energiformerna är energiformer som är helt rena och bättre, oändliga, åtminstone i det korta perspektivet som vi människor har våran tid på planeten Gayia / Tellus / Jorden. Vi människor kommer inte att överleva solen, vinden, vattnet men vi kan utvinna fullständigt ren, miljömässigt ren, energi från ändliga kraftkällor. Ska vi då inte göra det? Eller vi vänder på frågan; varför gör vi inte det?

Nu äventyrar vi människor allt och alla till och med vår egen och andra generationers framtid. Det genom att hålla fast vid denna förbannade kärnkraft. En kärnkraft som en dag någonstans kommer att fela just av den anledningen att den är byggd av människor. Just därför att driften sköts av människor. Människan är det största hotet mot Östersjön. Människan är det största hotet vid byggnad och drift samt slutförvaring av de radioaktiva restprodukterna. Människan är det största hotet mot sig själv, naturen och planeten Tellus. Det sista kan vi inte ändra på. Att människan är den felande länken. Kampen för Östersjön är något som berör oss alla.

2 bloggen

Foto: Rent vatten att bada i; friskt vatten att fiska i

Vad vi kan göra i denna kamp är att skrota kärnkraften. Vad vi kan göra är att slåss för Östersjön. Vad vi kan göra är att ta ansvar för de generationer som kommer efter oss.

Låt oss därför göra det.

DSC01168

Foto: Dag Ståhle

1 till Bloggen

Bilden är en länk till en dokumentärfilmstrailer om atomavfall

Filmen: JOURNEY TO THE SAFEST PLACE ON EARTH

The lethal, highly radioactive nuclear waste from decades of nuclear power use is to be disposed of in final repositories for centuries to come. Safe places are being searched for throughout the world. Edgar Hagen examines the limitations and contradictions of this global quest.

 

 

 

 

 

Vinnaren

”Acti labores jucundi”

 Utfört arbete är behagligt – eupatheiai (‘good feelings’)

 

 

 

 

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.