Svårt att följa Gruvtillstånd

Guldgruvor har en livscykel som varar 5-10 år. Svartlidens guldgruvans livscykel börjar lida mot sitt slut, nästa år 2015 stängs Dragon Minings gruva i Svartliden. Gruvan har enligt ledningen varit lyckosam men säger att tillståndet har varit Svårt. Förra sommaren figurerade Dragon Mining i Sveriges största miljöskandal där gruvan hade överskridit de flesta tillåtna gränsvärden under flera års tid tio pp till 27 ggr.

Det är inte LÄTT att följa avtal om avtalet säger max 2 kg arsenikutsläpp och företaget har släppt ut 54 kg. Det blir ju en utmaning att hålla sig till avtal. 11,2 ton guld senare. Vem mäter alla utsläpp i naturen? Vem lever med alla tungmetallerna i vattendragen kommande åren och äter den tungmetallfyllda fisken?

Nina Vallioniemi

14560_10201683977722940_1450175743_n

 

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.