Vackra vandringsleden Björnrundan i Kuusamo lockar 150 000 besökare årligen

foto av Vesa Kilpijärvi

foto av Vesa Kilpijärvi

Kuusamo i norra Finland, känd för sin vackra natur, rena vattendrag, fria forsar och vackra sjöar, har en mycket populär vandringsled som heter ”Björnrundan”. ”Björnrundan” som lockar 150 000 besökare årligen har vunnit priset i Finland som årets populäraste vanringsled i Kuusamo/Salla. Vandringsleden är totalt 82 km lång och det är runt 5000 som orkar vandra i dagar runt hela vandringsleden. Längst med rundan finns väldigt många häftiga naturupplevelser med vilda forsar och mäktiga utsiktsplatser. Varje paradis har sin ormar, så även här: den internationella gruvnäringen har hittat sig till Kuusamo också. Ett australiensisk bolag, Dragon Mining, som även har gruva i Svartliden i Sverige, har påbörjat brovborrningar efter guld i Kuusamos unika natur. Svartlidens gruva figurerade mycket i media förrra sommaren: Sveriges största miljöskandal, där företaget Dragon Mining erkände att de släppt ut 54 kg arsenik mot vad som stog i tillståndet, 2 kg.  Svenska staten fick ändå till slut betala även rättegångskostnaderna då gränsvärden är just bara gränsvärden. Det är oerhört svårt att skydda natur med dagens avtal och utan ordentlig opartisk uppföljning, således riskeras även Kuusamos unika fiskesjöar och forsar om gruvnäringen får fäste i Kuusamo. Rena vattendrag är våran gemensamma ansvar och gruvnäringen håller ännu inte den standarden som krävs  för att  säkra att sjöarna, forsarna och Östersjän håller sig rena och fisken ätbar.

 

bild Vesa Kilpijärvi

bild Vesa Kilpijärvi

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.