Parasiter i odlad lax

Nematoder är lindade larver av rundmaskar som kan ses i inälvorna av fisk.
FOTO: WIKIMEDIA COMMONS

Hämtat från:

8jcP22Jud5m5PlBsbod-DAg8e4rB0BQTVTY3c3xHymXg

Laxen Branschen anser att den har bevis på att fisken är fria från parasiter. Jag skulle hävda att det inte, säger forskaren Tor Atle Mo Veterinary Institute of Finance tidningen.

Kan leda till döden
Du riskerar skarp smärta, illamående och feber om du får i dig levande nematoder. Parasiten gräver ner tarmväggen. I extrema fall, perforering av tarmen leda till döden.

Undersökningen genomfördes vid en bearbetningsanläggning i sydvästra Norge. 100 odlad fisk från samma bur togs bort vid slaktlinjen. 50 av dem skulle ha gått vidare till konsumenterna, medan de övriga 50 hade tagits ut på grund av den lilla storleken och dåligt skick.

Vil starte oppdrett av stør i Norge– Parasitten har kostet Norge fire milliarder kroner

Funnet 75 runda märket
Man fann nematoder i fisk bundna som livsmedel , men 20 procent av den så kallade förlorare fisk påträffades 75 runda märket .

Den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet EFSA har gett norsk odlad befrielse lax från fryskravet för fisk som ska konsumeras råa . Slutsatsen baserades på norsk lax bara äta torrfoder .

Mo vid Statens veterinärmedicinska anstalt anser att undantaget beviljas i fel eftersom laxen äter mycket annat som kommer in i burarna . Fiske och vattenbruk Association Federation ( FHL ) är nöjd med den nuvarande ordningen .

Tidigare studier visar att det är säkert att äta råa , utfryst odlad lax , och det finns inga nematoder i odlad lax utgång på marknaden , enligt FHL Gyrokampen har kosta 670 mill.

Tidenes største giftbehandling

23A

Fakta om nematoder

Nematoder ( Pseudo Terranova decipiens ) är en parasitisk rundmask ( nematod ) som finns överallt längs kusten där det finns permanenta kolonier av gråsäl och / eller tätningar .
I sälar lever vuxna maskar i magen, och honorna producera ägg som lämnar värd med avföring . Äggen kläcks och larverna äts först av små bottenlevande kräftdjur . Dessa äts av fisk , och sedan passerar larverna från art till art .
När infekterad fisk äts av exempelvis gråsälen ,  larverna fäster sig till magen och utvecklas till den sista larvstadiet och därefter till en vuxen individ. Marina däggdjur som äter smittad fisk lägger grunden för nya generationer av nematoder .
Förekomsten av nematoder i fiskkött är mycket varierande , från frånvarande till stora delar av filén ska kasseras . I områden längs kusten med många sälar kan nematoder vara ett stort problem .
Det är larver av fisk är det skede i livscykeln som är mest iögonfallande . Larverna av torsk nematoder ” levande ” i köttet av fisken . Fisken alltså kan verka osmaklig och olämplig som deras middag .
Människor är oavsiktliga värdar om du äter råa eller rå fisk . Det är sällan rapporteras att människor har fått infektioner torsk nematoder och nematoder kan inte utvecklas till vuxen parasit hos människor som sälar .
Källa : Havsforskningsinstitutet .

 

 

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.