Kultur en viktigt tillväxtfaktor.

Kultur kring älvar i norr med fokus på Kalix älv.

Att utveckla kulturen är nyckeln till att utveckla hållbara samhällen. Utefter Kalix älvdal och andra älvdalar är kulturen många gånger en undanskymd verksamhet .
Kulturen är/har varit ett viktigt verktyg i kampen mot exploatörer av land, vatten och mineraler. De Kulturella Kreativa Näringar(KKN) har idag fler människor verksamma än inom metallsektorn.
http://www.acusticum.se/aktuellt/vaga-ta-betalt/

Kraften i utveckling finns hos lokalbefolkningen . Bygdeföreningar längs Kalix älv mobiliserade till kamp på 70-talet, vilken räddade Kalix älv undan utbyggnad.
http://kulturekonomi.se/2013/10/22/kulturens-varden-i-norrbotten/

Det pågår åtskilliga kulturella aktiviteter ständigt längs älvdalen mer eller mindre kända. Nationalälvdagen ett årligt firande kring de orörda älvarna.
http://www.norrbotten.snf.se/wordpress/nationalalvdagen-17-augusti-2013/

I Kalix kan man ta del av flottningperiodens epok på Vassholmen vilken är en kulturoas med konst, musik, teater, design. Vid Vassholmen fanns ett skiljeställe för timmer ,bostäder och matsal för säsongsarbetare vid flottningen.

Kalix idag är mest känt för den unika löjrommen. Under september pågår löjfisket under fem veckor. I samband med detta fiske sker aktiviter som drar människor från olika hörn av världen till Kalix.Japaner har besökt löjromsfisket och idag serveras löjrom på lyxkrogar i Japan.
http://www.svtplay.se/klipp/317229/lojrom-pa-export-till-japan
Kalix är en viktig plats i östra Norrbotten vid Kalixälvens mynning.

Klicka för att komma åt Fritid%20o%20kulturguide%202013.pdf

Högre upp efter älven längtar många att under en kväll i juli få uppleva rock- och blues-festivalen i Flakasand vid älvens stranden. Musiker åker dit för att få en unik upplevelse. Ett gage saknar betydelse.
http://flakasand.hemsida24.se

Älvstranden kan även vara en plats för notdragning där lokalbefolkningen bjuder till ett fiskarfänge .Strax efter sju på ljumma soliga sommarkvällar lämnar älvgäddan, den smala roddbåten en kort stund strandkanten för att ro ut med noten(ett långt nät) och åskådare/köpare får uppleva från stranden skådespelet att dra not.

Överkalix har varit en viktig plats mellan kust och inland . Där har människor funnits sedan 6000 år tillbaka. Lämningar finns från en boplats vid Lillberget.. Vid arkeologiska undersökningar framkom av fynden att det funnits långväga kontakter österut. .

Sirillus är idag en rysk ortodox kyrka med kulturkafé och ett ikongalleri. Där det sker även kurser i ikonmålning.

I Överkalix möts stora orörda älvar, även svensk, samisk och finsk kultur och språk.
Det säregna språket i Överkalix med tre vokalers möten(triftonger)
har lockat många nyfikna språkintresserade att ta del av.

Kultur- och naturupplevelser lockar alltfler människor till norra Sverige. I Överkalix
möter man detta intresse med en Hantverksvecka. http://www.hantverksveckan.se
Kring Överkalix finns många byar där unika upplevelser bjuds under året. Dock är juni, juli och augusti högsäsong.
http://www.overkalix.se/sv/Snabbval/Byarna/

Tärendö är en plats många känner till. Torne älv och Kalix älv utgör en bifurkation, vilken tidigare nämnts i detta forum.
Idag är Tärendo känt för att skiddrottningen Charlotte Kalla har haft sin uppväxt där. Turister söker sig dit för att ta del av hennes trakt. Liksom Ingmar Stenmark varit ett dragplåster för Tärnaby är Charlotte Kalla ett dragplåster för Tärendö och flygplatsen i Pajala har fått namn Kalla international airport.
Kalla airport har en kvinnlig flygplatschef, Maria E Lifbom, som tar lite andra grepp för utveckling av Pajala. Tomteflyg i julas och nu i mars gratis flyg Pajala- Luleå.
Överhuvudtaget ser hon möjligheter att utveckla Pajala utifrån oändliga värden.

http://www.flygtorget.se/Aktuellt/Artikel/?Id=10309

Ett annat dragplåster i norr är Mikael Niemi från Pajala ,författaren bakom Populärmusik från Vittula. Boken är filmatiserad .I Pajala kan man vandra Vittularundan.
Inom Pajala kommun sker en Vantfestival i Lovikka, känd för vantmodellen Lovikka vanten. Under mars månad sker festivalen, en samlingsplats för stickintresserade att lära gamla och nya sticktekniker.
I Vantfestivalen ingår en tävling att skapa ny vantmodeller.
Det var oerhört glädjande med besöket jag nyligen gjort i Pajala kommun. Vid vantfestival uppmärksammade lokalbefolkningen mina kampsymboler mot gruvnäringen med efterföljande frågor och reflexioner. -Vi behöver också dessa kampsymboler. Titta hur smutsig snön blir av alla gruvbilar, vilka kör genom samhället med åtta minuters avstånd mellan bilarna. Alltför ofta möter man två bilar efter varandra.
Andra reflexioner- Tycker du inte om gruvor?Kanske inte gruvor är bra? Varför?
Mitt inflikande. -Jag tycker synd om de Pajalaborna som belånat sina fastigheter och skog för att köpa aktier, vilkas värde ständigt sjunker. http://www.svd.se/naringsliv/northland-resources-aktie-rasar-sa-mycket-har-smaspararna-forlorat_8959766.svd
Bästa kulturskolekommun finns i Pajala. Inte konstigt om bygden har många framstående kulturarbetare som Mikael Niemi och Bengt Pojahanen.
http://www.lararforbundet.se/web/ws.nsf/documents/0032A1A9?OpenDocument

Drygt tre mil från Tärendö finns Korpilombolo. Årligen sker en unik festival . En hyllning till tystnaden och mörkret som en colombianskt författare uppskattade och levde 33 år av sitt liv i Korpilombolo.
En ung forskarstuderande från Colombia som idag bor i Sverige idag tog kontakt med Korpilombolo kommun och resultatet blev European festival of the night.

Förutsättningar för att utveckla hållbara samhällen är gynnsamma såvida inte
Bergsstatens tillstånd blir gruvor.
I Kalix med hängande hot om undersökningstillstånd för nickel vid älvmynningen
kan hota en hel bygds vattenförsörjning.
VATTENSKYDD i Kalix finns inte i dagsläget inom vattenskyddsområde vid vattenresursen, men Kalix kommun avser att ansöka om fastställande av ett sådant.
Det borde kommunen har gjort för länge sedan med tanke på den höga vattenkvaliteten på dricksvattnet.

Klicka för att komma åt regional_vattenförsörjningsplan_20140320.pdf

Image   Vi kommer om ett halvår gå till val, som är viktigare än någonsin för att välja politiker som blir verktyg för att utveckla hållbara samhällen. Dagens situation där skolan är i fritt fall är ett allvarligt hot mot vår demokrati och likaså att internationella och nationella lagar och förordningar inte görs avsteg ifrån. En efter en knackar idag lycksökare på dörren för att nästan gratis komma åt naturrikedomar.

 

 

 

 

 

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.