Giftig kemikalie har förgiftat fiskar

Fisken i många sjöar runt Stockholm innehåller giftiga kemikalier som tros komma från brandsläckningsskum. Nya undersökningar visar att halterna ligger över EU:s gränsvärden. Bara i Stockholmsområdet finns 38 brandövningsplatser.

Gäddorna och abborrarna i Oxundasjön norr om Stockholm innehåller den förbjudna och giftiga kemikalien PFOS. Det visar undersökningarna som miljöforskarna vid IVL Svenska Miljöinstitutet och Länsstyrelsen nu har gjort.

Ämnet PFOS har använts under årtionden i kläder och möbler till exempel. Det är förbjudet i EU men används fortfarande i Asien till exempel. Under 80- och 90-talet spreds stora mängder från brandssläckningsskum.

giftfisk

Se hela SVT:s Inlägg här:

http://www.svt.se/nyheter/val2014/brandskum-forgiftade-fisken

PFOS

PFOS (perfluoroktansulfonat) är ett så kallat PBT-ämne, det vill säga persistent, bioackumulerande, toxiskt. Det innebär att PFOS inte bryts ned i naturen, utan ansamlas där, att det är kroniskt giftigt, reproduktionsstörande och giftigt för vattenlevande organismer

Läs Artikel om PFOS:

http://www.kemi.se/Innehall/Fragor-i-fokus/Perflourerade-amnen-PFOS-PFOA-med-flera/

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.