Kostråd för Östersjölax står kvar

Save the baltic salmon inställning till livsmedelsverkets inställning är tveksam! Gränsvärden på gift är inget som vi råder allmänheten att äta! Frågan skall tas upp på årsmötet för att vi ska överväga en överklagan på detta! Då det är hur klart som helst från EU:s håll gällande gifterna i fet fisk. Tveksamt att Sverige kan som ensam nation förgifta sin befolkning medans EU:s förbjuder den samma, det känns som vi är EU:s industri kaniner som skall enligt vår mening vara den samma för jordens alla befolkningar! Totalt stopp för all förtäring av giftig fisk. Först då kan miljö åtgärder bli synliga för framtida generationer. Stopp på all handel med giftig fisk.

Kenneth Karlsson

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=109&artikel=5811563

Livsmedelsverket tänker inte ändra sina kostråd om att inte äta Östersjölax för ofta – även om nya mätningar från yrkesfiskare visar på lägre dioxinhalter.

Yrkesfiskarna vid Norrlandskusten menar att den vilda Östersjölaxen inte alls är så giftig som  Livsmedelsverkets mätningar visar, därför hoppas dem på ändrade kostråd.

Idag rekommenderas ett väldigt begränsat intag av fet Östersjöfisk på grund av för höga dioxinhalter. Kvinnor i fertil ålder och barn ska inte äta vild Östersjölax mer än 2-3 gånger per år enligt Livsmedelsverket.

Yrkesfiskarna har låtit göra egna mätningar som visar på betydligt lägre halter av dioxin än Livsmedelsverket uppger.

Men Emma Halldin-Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket säger att gränsvärdena för dioxin i fisken är satta så pass högt att trots yrkesfiskarnas prover så kommer inte kostråden att ändras.

-Vi vet inte hur dom har tagit prover , men vi tar våra prover enligt EU-förordningen. Vi tar inte med den här fettlinjen längs med buklinjen som han (Asplund) pratar om. EU-förordningen är skriven för att man ska ta proverna för hur folk äter fisken, säger hon.

Det som skiljer i proverna är att fiskarnas egna prover har en lägre fetthalt och det vet Halldin-Ankarberg inte vad det beror på, men säger att fiskar har olika fetthalter beroende på årstid.

– Han (Asplund) säger att om halterna går ner under gränsvärdena går det bra att äta fisken och så är det inte tyvärr, gränsvärdena för fisk är oerhört högt satta. Jämför man med gränsvärdena för kött så ligger dem 40-50 gånger lägre än för fisk och beror på att halterna för fisk är mycket högre, säger Halldin-Ankarberg.

 

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.