Bornholmarna, de sista stora laxutrotarna.

Bornholmarna, de sista stora laxutrotarna.

Under flera år har det varit ett ohämmat fiske efter lax utanför Polska kusten vilket många har kritiserat. Man har påstått sig ha fört iland stora mängder havsöring istället för lax och på detta sätt kunnat fiska långt större mängder än kvoten tillåter. Nu har det blivit bättre ordning på detta fiske efter att EU har gripit in. Nu är det istället Bornholmsfiskare tagit över rollen som Östersjöns rovfiskare genom att fiska lax ohämmat utanför sin fina ö.

http://www.alibaba.com/countrysearch/PL/salmon.html

http://www.alibaba.com/trade/search?fsb=y&IndexArea=product_en&CatId=&SearchText=salmon+denmark

Ohämmat linfiske runt Bornholm

Den senaste tiden har det varit väldigt mycket lax runt Bornholm och längs Svenska kusten. På Svenskt vatten har numera laxen en fristad där inget yrkesfiske på lax förekommer sedan en tid tillbaka. 20 sjömil mot öster är det däremot ett ohejdat rovfiske utan motstycket. Stora mängder vild lax fångas på långa laxlinor som yrkesfiskare använder. Kortare linor med laxkrokar förankrade med en boj, som används av så kallade fritidsfiskare/privatfiskare från Bornholm, har också lagts ut och ligger tätt efter hela den långa Bornholmskusten. Detta helt utan kontroll av hur mycket lax man fångar. Senaste tiden har det tidvis varit så pass mycket linor och redskap på västsidan av Bornholm att det varit svårt att köra båt i området. Samtidigt förekommer ett omfattande trollingfiske runt ön där många lokala trollingteam säljer sin fångst till lokala rökerier.

http://www.sportsfiskeren.dk/roegeri-snyder-med-giftige-dioxinlaks

http://naturerhverv.dk/servicemenu/nyheder-ogpresse/nyheder/nyhed/nyhed/et-ton-ulovlig-laks-opdaget-paa-bornholm/

http://gourmandisedeluxe.com/en/smoked-salmon-baltic-wild-/28-saumon-fume-coeur-norvegien.html

Never give up!

_______________________________________

Stor försäljning av olaglig lax utan förhinder

I Danmark som Bornholm tillhör,  har man infört regler på att lax över 75 cm inte får saluföras då dioxinhalten är för stor. Vad händer med den lax som överstiger 75 cm är höjt i dunkel. En stor del av den fångade laxen är över denna maxlängd. Man kan bara spekulera vad Bornholmarna gör med denna del av fångsten. Kontrollen av laxfångsterna från myndigheterna sida är förnärvarande helt obefintlig på ön. Laxfångsterna är långt över de som angetts i kvoter tilldelade av EU och dels så säljs för stor lax av rökerier och som mat på restauranger på ön. Tidigare har Bornholmslaxen körts över till Simrishamn på Svenska sidan där den sedan har lastades över på väntande långtradare som transporterat den olagliga laxen till Frankrike och England.

http://www.english.rfi.fr/environment/20130508-french-company-admits-importing-potentially-toxic-salmon

http://www.undercurrentnews.com/2013/05/13/french-importer-to-sue-over-swedish-toxic-salmon-documentary/

http://www.bbc.com/news/world-europe-22446780

Sista fristaden för ohämmat rovfiske efter Östersjölaxen på Bornholm

Nu är det dags att Bornholmarna och Danmark som nation, tar sitt ansvar att bevara den unika vildlaxstammen som finns i Östersjön. Framsteg har gjorts senaste åren, framförallt då Sverige och Finland  avbrutit sitt yrkesfiske efter lax ute till havs. Ett trovärdigt kontrollsystem från myndigheterna, i framförallt Sverige, har gjort det svårare att fuska och fiska lax olagligt på Svenskt vatten. Resultatet uppe i de sista vildlaxälvarna har direkt svarat på regleringarna och större uppgång av lax lax har noterats senaste två åren. Fler inskärningar är att vänta för dom som fiskar med laxfällor utanför mynningarna av älvarna runt Sveriges och Finlands kuster, redan i år.

485830_380433345320718_997913708_n

Styrelsen för save the baltic salmon

Kenneth Karlsson

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.