Stor syrebrist i Östersjön

Fisk påverkas av syrebristen på Östersjöns bottnar.

Och den är värre än någonsin.

Sedan millennieskiftet har de döda bottnarna brett ut sig från i snitt 5 till 15 procent av Egentliga Östersjön som sträcker sig från Ålands hav till de danska sunden. SMHI har mätt syrenivåerna i Östersjön sedan 1960-talet och det har aldrig varit så illa som nu.

Free to join and sharing! Like us on facebook
https://www.facebook.com/groups/253945969895/

o2_2011_ny

– När det är helt syrefritt bildas svavelvätebakterier och då kan inte högre biologiskt liv existera. Fiskar reagerar olika på låga syrekoncentrationer i vattnet.  Först försvinner de känsliga arterna som torsk, vitling och rödspätta.

Torsk:

torsk

Vitling:

vitling1,15_1334619

Rödspätta:

rödspätta

Läs SMHI:s hela rapport om syremätningarna (PDF).

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.