Svartmunnad smörbult sprider sig i Sverige

I år har den svartmunnade smörbulten (Neogobius melanostomus), en invasiv fiskart, påträffats vid Sveriges lantbruksuniversitets (SLU) provfisken på tre nya platser längs den svenska ostkusten; i Torhamn i Blekinge, i Bråviken och denna vecka utanför Muskö i Nynäshamn. Fiskarten lever ursprungligen i Kaspiska havet och Svarta havet men har via fartygstrafik spritt sig till Östersjön.

Free to join and sharing! Like us on facebook
https://www.facebook.com/groups/253945969895/

2113

De flesta fynden av svartmunnad smörbult i Sverige har gjorts av privatpersoner. Genom att rapportera in fynd till Institutionen för akvatiska resursers kustlaboratorium kan man bidra till att öka kunskapen om främmande arter.

Läs hela texten här:www.forskning.se/nyheterfakta/nyheter/pressmeddelanden/

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.