500.000 m3 med gifthaltigt bottensediment måste flyttas när Stockholm ska renovera Nya Slussen

Just nu pågår förberedelserna för  bygget av Nya Slussen som ligger i Stockholm. Slussen är belägen mitt mellan Mälaren och Bottenhavet vid Gamla stan. Mälaren är Sveriges största vattentäkt med 2 miljoner användare.

Tre förvaltningar – stadsbyggnadskontoret, exploateringskontoret och trafikkontoret – står bakom ett gemensamt tjänsteutlåtande om Slussenprojektet. Slussen har tjänat ut och måste rivas, konstaterar tjänstemännen. Nya Slussen kan komma att stå klar 2018.

Free to join and sharing!
https://www.facebook.com/groups/253945969895/

slussenmodell683

Nu oroas miljöorganisationer, allmänhet, limnologer och forskare över att det här bygget är större under vattenytan än ovanför . Bland annat innebär byggprojektet  att man ska fylla igen två stora gropar strax utanför Slussen som är 30 m djupa med giftig bottenslam och täcka ett ännu giftigare bottenskikt. Enligt limnologen Stellan F Hamrin (V) är det enorma mänder bottensediment som ska flyttas.  Mängden sediment kan jämföras med att man fyller en  långtradare  med sediment som avgår var tionde minut i 4 år.

Allt arbete som lagts ner för att förbättra vattenkvaliteten Mälaren, Stockhoms Skärgård och Östersjön kommer vara som bortkastad.

Förgiftningen av Stockholms skärgård kommer att pågå under åtta år då allt bottenslam kommer sköljas ut i Saltsjön och flyta ut i skärgården och läggas sig  bl a vid Djurgården, Vaxholm och Bogsundslandet.

Nya Slussens vattenföde kan jämföras med vårfloden i Dalälven som kommer att ta denna väg ut från Mälaren.

Slussen-ny-sluss-plan-o-sektion

Save The Baltic Salmon är mycket förvånad över att man i projektet talar så lite om det gifthaltigta sediment som ska flyttas.  Projektägaren har en plikt att tidigt upplysa allmänheten om frågor som berör miljökonsekvensutredningen.  Det är mycket viktig med en öppen dialog med tanke på att vårt gemensamma hav är till för kommande generationer.

Artisten Steve Future har pratat en  del om Slussen i sitt radioprogram Östersjöblues FM 98,5 Radio Haninge  och om den gigantiska förändring av Slussen,  som i grunden är en gammal vattenväg med allt vad det innebär.  Steve Future vill genom sitt radioprogram belysa att miljön har ett mycket högre reklamvärde än vad våra projektörer och politiskt ansvariga inser.

Lyssna där Steve diskuterar med limnologen Stellan F Hamrin (V) om  de miljöproblem Nya Slussen kommer att skapa (youtube klipp 18,27 minuter ).

http://www.youtube.com/watch?v=eDx80zyNz5s&feature=share

GetAttachment

Fler bilder på Nya slussen i 3D :

slussKultur683

imageloader

åå421-625x416slussen2

Läs även :

http://www.dn.se/sthlm/hundratals-har-overklagat-nya-slussen/

http://knutpunktslussen.se/

Sign:

Bror Högbom, ordförande i Save The Baltic-salmon.

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.