Löjrom en hotad delikatess

LÖJFISKE  EN HOTAD NÄRINGSGREN.

Enkelt var det  på 60-talet att ta cykeln dryga kilometern för att köpa löjrom eller lakrom till pålägg för en billig penning. Lakrom säljs inte längre men väl löjrom som idag betingar ett högt kilopris. Man kan fråga sig varför lakrom är ingen efterfrågad vara, men däremot löjrom.

Hur kommer det sig att löjrommen har blivit så dyr? Jag tror att den tidigare stjärnkrögaren på operakällaren Verner Vögli har bidragit till denna prishöjning.

År 1968 gav Fiskeriverket några fiskare i Storön tillstånd att provtråla efter löja, tillstånd som permanentades på 1970-talet. Forne hovtraktören Werner Vögli tillika delägaren i Operakällaren, vars fru kommer från Lappträsk, fick upp ögonen för rommen vars förädling nått längst i Kalix och varje gång han beställde den sade han ”jag vill ha den där löjrommen från Kalix” och därav kom namnet att etableras under 1980-talet.Av sin fru fick Werner Vögli fler matupplevelser än löjrom. Hans favoriträtt blev nämligen ”doppikopp”. Han lär har myntat att det var  det godaste han ätit.

http://www.matklubben.se/recept/dopp_-_i_-_kopp_4900.html

Emellanåt bevakar jag Bergsstatens hemsida för att uppdatera mig om vad som pågår beträffande undersökningstillstånd  av det som finns i marken framförallt i norra Sverige.Hjärtat flög i halsgropen när jag upptäckte att Bergsstaten har nu beviljat ytterligare undersökningstillstånd för nickel på båda sidor om Kalixälven intill mynningen och även för källflödena intill Kalixälven. Då kan man fråga sig om tillståndet inkluderar att borra på isen i Kalix älvens källflöden?

Kring Råne älv också i Norrbotten där har Bergsstaten varit ändå generösare med att utdela undersökningstillstånd.

Utifrån allt detta elände kontaktade jag Kustlaboratoriet.Delger detta svar.

————————————————————————

Hej Sonja,

Ett kort svar från vår forskare Olavi Kaljuste på din fråga om gruvdriften och siklöjan:

Siklöjan leker vanligtvis under 3-4 veckor i november-december när vattentemperaturen är 0,3-3 ° C. En viss del av siklöja leker i Bottenvikens älvar och i flodmynningar. Om gruvbrytningar resulterar i  transport av sediment nedåt flödet under november-maj då kan det direkt påverka resultatet av siklöjereproduktionen. Siklöjerommen kommer då att täckas av sediment och dö.

Mvh,

Teija Aho

Avdelningschef (Head of Institute)

Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) (Swedish University of Agricultural Sciences)

Institutionen för Akvatiska Resurser (Department of Aquatic Resources)

Kustlaboratoriet (Institute of Coastal Research)

Skolgatan 6

SE-74242 Öregrund

Sweden

Tel +46(0)10-4784111

Mobile  +46(0)70-3347200

Eftersom löjfisket i århundraden varit en del av inkomster från fisket känner jag mig orolig inför människors möjligheter att kunna leva av och med naturen. Därför har jag varit i kontakt med yrkesfiskare och lokalpolitiker i Kalix(3st). Politikerna anser att de har inget att göra med beslutsprocessen och meddelar samtidigt att det är bara undersökningstillstånd.Är inte ett undersökningstillstånd  en förhoppning att metall påträffas för att öppna en gruva? Politiker i Kalix känner ingen större oro eftersom Kalix älv är nationalälv.

Jag ser en samstämmighet med de politiker som sitter i berörda kommuner för gruvetablering och

politiker i regeringen med  att underlätta för exploatörer som i rasande fart vill plundra vårt mineralförråd. Heder åt Gällivares kommunalråd som hoppar av sitt politiska uppdrag.

Trots all ny kunskap om att gruvor idag är ett flying in and out arbete och högteknologiska arbeten där få människor behövs solidariserar förtroendevalda med den styrande regering.

Hopp om att en gruva ska förstärka den lokala kommunkassan är inget att räkna med. Det finns många exempel från Australiens inland där bygder dött ut och kvar blir fåtal gruvarbetare ofta från låglöneländer och bor i containerliknande bostäder.

I Sverige har ingen nickelgruva öppnas efter andra världskriget och efterfrågan på nickel i världen sjunker. Dessutom har bilindustrin forskat fram ersättningsmaterial till nickel.Varför då öppna nickelgruvor som riskerar att slå ut oändliga näringar?

Nickel är en metall som orsakar skador på allt levande. Staden Norilsk i Sibirien är ett levande exempel på nickelhanteringens vansinne. Norilsk är en stängd stad.  http://www.worstpolluted.org/projects_reports/display/116

Det finns inga hälsosamma gruvor; http://www.kftc.org/blog/more-illness-mining-areas-new-research-finds

Intressant är det också att fördjupa sig i företaget som har fått undersökningstillstånd i Kalix kommun.

http://www.asx.com.au/asxpdf/20131030/pdf/42kgjcjrsxwbgv.pdfp://

http://allehanda.se/start/kramfors/1.6913419-sikfisket-hotat

Free to join and sharing!
https://www.facebook.com/groups/253945969895/

erik-46skc3a4rmavbild-2014-02-28-kl-18-24-36

Sonja Holmedal

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.