En orörd nationalälv.

Sveriges riksdag har beslutat att Torne älv, Kalix älv, Råne älv och Vindeln  ska vara skyddade för vattenkraftsregleringar . När beslutet togs andades många ut. För oss som fått leva  och bo vid en skyddad nationalälv har vi fått unika upplevelser. Älven magnifik och farlig för då kunde näcken med ben långa som telefonstolpar ta oss. Nå man trodde inte riktigt på det. Därför gjorde man som många andra barn smet iväg till älven och vandrade på bryggorna vilka var avsedda för flottningen.

I Kalix älv har jag lärt mig simma klädsim motströms med gummistövlar,  tagit de första skridskoskären och även beskådat den första bandymatchen.                                                                                                                                                          Att prova på fiskets ädla konst med diverse fångstredskap var en självklarhet. Inte alltid var det så lätt att hantera fångstredskapen men när ivern att fånga en fisk tog över märkte jag inte en ens att en fluga satt fast mellan hårstråna. En dansk medicinstuderandes  assisterad av lokala sjuksköterskor  opererade bort fluga med tafs. Tur att dessa sjuksköterskor påpekade att hullingen skulle bort först , annars kanske en Alexandra suttit fast bland idag gråa hårstrån.

Att höra bäckens porlande då den skurit genom snön vittnar om att naturen byter sin skepnad .Den porlande bäcken fyller älven med vatten och älven lämnar sitt istäcke till havet. Då är det vår och spoven har hittat tillbaka till strandängarna.Den flöjtande spoven  har övervintrat på Brittiska öarna eller någonstans vid den Europeiska Atlantkusten .Ganska snart lämnar honan strandängarna i norr där hanen blir kvar med ungarna en tid.                                                                                    Då strandängarna lämnat sitt vita täcke öppnas ängen och den guldgula färgen från smörbollar tar plats. Då har sommaren anlänt.

Älven med tillhörande vattensystem har gett människor möjlighet att leva av och med naturen.                                                                                                                        Idag är dessa möjligheter hotade genom  politiska beslut utan ansvar för att skapa hållbara samhällen där allt levande lever i samklang med varandra.

Att vi har nationalälvar är förtjänsten av medborgares tidigare motstånd mot exploateringar där politiker kortsiktigt försöker lösa bristen på arbetstillfällen. Människors insikter och kunskaper har mobiliserats när hoten dyker upp. I kampen om Kalixälven hörsammade politikerna medborgarnas farhågor. Kalix älv togs bort från listan om vattenkraftsutbyggnad. Beslut togs även att Kalix älv, Torne älv, Piteå älv och Vindeln skulle skyddas som nationalälvar.

Idag lever lokalpolitiker och många medborgare i tron att älvarna är skyddad och så kommer att förbli.Hoten av exploateringar i norr av land, vatten och mineraler är överhängande. SGU:s nya generaldirektör Lena Söderberg anser att gruvnäringen måste bli accepterad.Det är en tydlig markering för en kamp som måste intensifieras av oss medborgare i vårt avlånga land. Sverige ett land med många välutbildade människor låter sig inte tämjas av SGU.

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.