I GRUVBOLAGENS SPÅR

Detta kan väl knappast vara Samernas ansvar att skydda heliga vatten? detta är bara en liten del av den kolonialism som Svenska staten bedrivit genom generationer, det har drabbat oss i form och färg från industrins bakgårdar.

 Döende Östersjö

Dioxin,  Polychlorinated_biphenyl samt en doende Östersjö PGA vattenkraften uteblivet löst kisel samt produktionen av kiselalger som i sin tur orsakat Fågeldöd,  M74 hos laxen, giftfisk älgsjukan är fortfarande ett mysterium,  sambanden finns där.   Det är märkligt att våra kommande generationer ska bära ansvaret för dagens (kåta aktieplacerare),  än mer skrämmande är att vi Nordbor får dispenser på giftig fisk? HUR TÄNKER FOLKET?  VAD GÖR REGERINGEN?

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17927098.ab

http://www.vk.se/1047033/hoga-halter-gifter-i-ostersjolax

Klassiskt uttryck! Miljön har inga färger!  den är varken blå röd eller grön! den är heller inte att valbart alternativ !  utan en förutsättning för allt liv. Detta gör att det skulle vara samma linje för alla partier i en kommande framtid, varsågod….. Free support here:  https://www.facebook.com/groups/253945969895/

Kenneth

Framtiden

http://www.slu.se/Global/externwebben/centrumbildningar-projekt/artdatabanken/Dokument/Konferenser/Flofa/Konferensen%202012/Fragor_och_kommentarer_fran_Flora.pdf

http://www.havet.nu/dokument/HU20062kisel.pdf

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17927098.ab

 

Hela filmen här:

Här kan du se gårdagens 30 minuters program som tv-kanalen Al-Jazeera sände worldwide om den gruvboom som pågår i norra Skandinavien. Programmet fokuserade på de två lokala exemplen Gállok (Kallak) och Talvivaara, Finland. Bilderna från vårt grannland i öster avskräcker,  visar de enorma miljörisker som gruvindustrin medför – för vare sig de finska eller de svenska miljölagarna är inte skrivna med vattenabsorberande papper som hindrar det giftiga vattenläckaget från gruvdammarna att nå grundvattentäkterna.

http://www.aljazeera.com/programmes/peopleandpower/2013/11/under-northern-lights-201311279432224643.html

Europas nordligaste är en plats för spektakulära skönhet , av berg och skogar , sjöar och floder , belyst på vintern med den eteriska skenet av Aurora Borealis eller Northern Lights .

Det är också hem till en häpnadsväckande samling av växter och djur som har överlevt till stor del tack vare de ursprungsbefolkningen i området – samerna .

Till denna dag många samer följer hjordar av fritt strövande renar , upprätthålla en tradition som har bidragit till att bevara sin gamla miljö i 21-talet .

Men på senare år en ny art har kommit : det multinationella gruvföretag. Keen att utnyttja regionens utomordentligt rika mineralfyndigheter, är industrin som välkomnas av skandinaviska regeringarna som vill dela på den belöning av arbetstillfällen och inkomster de lovar att ta med .

Men samerna känner att deras sätt att leva och den märkliga naturen de lever sätts under hot . Så de har att kämpa emot .

Filmaren Glenn Ellis undersöker .

Ett mål mot gruvdrift i norra Skandinavien

Vid första anblicken verkar den pittoreska staden Jokkmokk , som ligger strax innanför polcirkeln , för att exemplifiera den ” svenska modellen ” – det omskrutna bild av svenskt perfektion . Det finns snygga clapperboard hus jämnt fördelade på breda gator och vägskyltar som varnar förare av passerande älg , luften är ren , det finns ingen strö , och allt verkar bra med världen .

Men jag har kommit till Europas långt norrut för att undersöka en berättelse som utmanar själva begreppet den svenska modellen . För här , i ett av Europas rikaste länder , känd för mänskliga rättigheter och social rättvisa , ett urfolk befinner sig kämpar en sista desperat kamp mot staten och ett multinationellt gruvföretag , som står på spel : deras förfäders mark och ett gammalt sätt att leva .

Det är en berättelse som upprepas över en stor del av regionen , från Norge till Finland , för norra Skandinavien är för närvarande upplever en råvara rusa , som anmärkningsvärt i sitt sätt som de guld säv som ägde rum i 19-talet Amerika – och den samiska , som bebor en stor del av detta stora område , som står framför den .

Jag ordnade att träffa Jonas Vannar ,  en samisk renskötare , högt upp i Laponia bergen , en spektakulär vildmark ,  där renarna hade just samlats .

Regionen är så avlägset att en helikopter var det enda praktiska sättet att komma dit . När vi närmade vår destination , såg jag ett extraordinärt spektakel : stora hjordar av renar svärmning runt insidan av en enorm cirkulär Corral , som från denna höjd såg ut otaliga punkter fångas i en bubbelpool .

Helikoptern landade en bit från inhägnaden , men ljudet av laddnings djur som transporteras för miles . Jonas kom ut för att hälsa på mig . ” Samerna är nära kopplade till renskötsel ”, förklarade han , nonchalant kastar en lasso över axeln . ” Vi har alla ett starkt band med renarna , det är en hörnsten i vår kultur . ” Letar runt , tillade han : ” Betande på renarna hämmar björkskogen – de renar har bildat detta landskap sedan urminnes tider . ”

Laponia är ganska landskap : orörda skogar, berg och floder , för att inte tala om världens snabbaste rörliga glaciär . Avgörande , enligt FN: s organisation för utbildning, vetenskap och kultur ( UNESCO ) , ståtar området vad är utan tvekan den största och bäst bevarade exemplet på bisamhällen – säsongs rörligheten för människor med sin boskap mellan fast sommar -och vinterbetesmarker . Det är också hem för många av Europas största däggdjur, inklusive lodjur, varg , björn och järv .

Liksom många samer , Jonas studerade på universitetet , men valde att återvända till denna karga landskapet för att arbeta med renarna . ”Det är något som ligger mig varmt om hjärtat , ” sa han till mig . ” Vår största rädsla är att gruvan med dess anslutande infrastruktur på ett effektivt sätt skulle skära av våra möjligheter att migrera till våra vinterbetesmarker, och även själva gruvan är där vi har en del av våra renar vintertid så vi är rädda att vi inte kommer att kunna fortsätta renskötsel inom detta område . ” Med andra ord , enligt Jonas ,  inte bara gruvan hotar de samiska renskötarna , hotar det också områdets världsarvsstatus.

Från den höga utsiktspunkt där vi står , jag tittar ner i dalen till Lilla Lule , en biflod till den mäktiga Luleå River , en av Sveriges största . På avstånd , Kallak , platsen för den föreslagna gruvan , syns tydligt .

Under sommaren hade varit skådeplats för en bitter dödläge mellan miljövänner och polisen när folk hade kommit från hela Skandinavien för att försöka stoppa ett brittiskt företag , Beowulf Mining , från provborrningar .

Ett läger bildades , barrikader byggts och torn uppfördes , men när jag kom till platsen , handlingen var över – en kombination av polisens nummer, flera gripanden och privata säkerhetsvakter hade möjlig Beowulf att bedriva sin verksamhet . De miljöaktivister, en blandning av självutnämnda eko- krigare , ortsbor och samer var upptagen rensa platsen av skräp , som inte vill lämna en enda röra bakom .

Jag talade med Mosi , en ung man som hade tillbringat sommaren på lägret .

” Gruvindustrin är en av de farligaste och giftiga industri saker du kan tänka dig , ” sade han . ” Varje år , bara i Sverige , miljoner ton giftigt avfall läcker ut i vattendrag och havet . Över hela Sverige detta som händer just nu . ”

Jag frågade Mosi!  varför han och hans vänner försöker motstå gruvbolag som Beowulf . ” Mineral lagen förändras ”, förklarade han och tillade : . . ” Och det kommer att bli ännu lättare att öppna en gruva i Sverige finns företag som borrar efter olja och gas och sällsynta jordartsmineralerOm dessa gruvor startas i stor skala det kommer att vara fruktansvärt för miljön och fruktansvärt för de människor som dricker vatten som är förorenat , andas luft som är förorenad . du har sett dessa saker över hela världen och du vet att det är katastrofalt och ändå fortsätter de , så jag tror på ett sätt den fråga som vi bör ställa är inte därför vi stå emot det här projektet , men varför är det inte fler människor motstå ? ”

Många av de unga aktivister som kom hit fick mat och husrum av invånarna i byar som Björkholmen , bara 2 km från den planerade gruvan . Om det går i produktion , är det sagt att 140 miljoner ton malm kommer att extraheras precis vid byns vattenförsörjning .

Ulla Forsberg bekymmer är typiska . ” Vi har rent vatten här , ” sade hon till mig över en kopp te i hennes pittoreska sommarstuga på stranden av en sjö . ” Vi kan dricka vattnet från sjön – och det finns inte många platser i Sverige [ där ] vi kan dricka vatten från sjön Alla människor i Björkholmen är ledsna för att de inte vill ha en gruva här . . ”

Solen går ner på den timslånga enheten tillbaka till Jokkmokk . Det är den tiden på dagen kameramän kärlek , när färgerna är som rikast . Ljuset skänker en nästan mystisk kvalitet till skogar och floder som vi passerar och det är lätt att se varför så många människor hade konvergerat här för att försöka rädda denna märkliga landskap .

På mitt hotell jag höra att Sven – Erik Österberg , landshövdingen , är i stan på ett sällsynt besök . Regeringen har utsett honom medlare mellan samer och Beowulf . Jag spåra honom ner på rådet byggnad där han är djup i diskussioner med Beowulf tjänstemän . Men under en kort intervju han ger en rättvis och opartisk hänsyn till de problem som han försöker reda ut , dels mining kan ge många positiva effekter i form av jobb och pengar för den lokala ekonomin , dels att han insisterar på att de intressen av den samiska renskötare måste skyddas också.

Men när jag frågar honom om han tror att det kommer att bli svårt för samerna att motsätta gruvan han är ovanligt frank för en erfaren politiker . ”Det finns mycket pengar i området , ” sade han , ” och naturligtvis du vet vad – . Money Talks ”

Jag skulle ha velat lägga en del av samma punkter till Beowulf tjänstemän i nästa rum , men mina frågor skulle få vänta tills jag återvände till London , där bolagets ordförande , Clive Sinclair – Poulton hade gått med på en intervju .

Under tiden var jag på grund av att lämna Sverige och åka till Finland , ett land som upplever en liknande gruvguldgruvaoch med jämförbara oro för konsekvenserna för sitt ekosystem . I själva verket är de förmodligen mer på grund av en episod i november förra året då 200.000 kubikmeter uranrikavatten läckt ut från Talvivaara gruva i omgivande floder och sjöar – en incident några experter har kallats Finlands värsta någonsin miljökatastrof .

Till min förvåning händelsen ( och den negativa publicitet som följde ) hade gjort mycket för att avskräcka utländska gruvföretag från svärma till regionen . I själva verket har Finland just rankats näst bästa stället att göra affärer med ett företags gruvundersökning. För att ta reda på varför jag på väg till den vackra staden Tammerfors , där en gruvmässavar på gång .

Här mötte jag Pekka Pera , Tavlivaara VD , som var ivriga att tona ned läcka uran . ” Vi har haft våra svårigheter , vi har haft gips damm läcka och det fanns en risk att det kan finnas en stor inverkan på naturen , men så långt vi har kunnat mildra den . ”

Jag frågade honom om jag kan se för mig själv och han gick med på att låta mig besöka gruvan senare , men var angelägen jag höra hans syn på sin industrins betydelse för Europeiska unionen .

” I historien har det funnits mycket starka metallproduktion i Europa ”, sade han . ” Och på grund av detta produktionskedjan finns – vi har massor av basmetaller och smältverksenheterMen det som har saknats i Västeuropa är våra egna mineraler och källor för mineraler – . Särskilt nu till exempel uran I Europa finns det hundratals . av kärnkraftverk som måste leverera sina uran från länder utanför Europa och i denna flyktiga värld tror jag att det skulle vara säkrare att ha vår egen källa för kärnkraften . ”

Jag tycker det här en intressant iakttagelse eftersom, som jag förstår det , är Talvivaara nickelgruvasom för närvarande inte har något tillstånd att bryta uran .

” Vi har faktiskt byggt en uranutvinninganläggning som är klar och väntar på miljötillstånd , ” Pera förklaras. ” Då kan vi utvinna uran från våra processlösningar . ”

Vid Tammerfors mässan senare samma dag Pera deltog i en paneldiskussion med rubriken ” Vem tror på hållbar gruvdrift ? Det hade fakturerats som är öppna för kommentarer från allmänheten , men när en känd miljöaktivist försökte åtgärda panelen han kastades ut .

Mannen i fråga var Hannu Hyvönen en av Finlands mest hyllade miljöfilmskapare, som har kartläggning Talvivaara saga i några år nu och grundade Stop Talvivaara kampanjen .  Hannu gick med på att ta mig med båt för att se några av de sjöar och vattendrag som han säger är i riskzonen innan jag besöker gruvan . Men först hade jag ett möte i Helsingfors med en av Finlands främsta vetenskapsmän .

Matti Sarnisto , som tills nyligen var generalsekreterare i Finska Vetenskaps -societeten , är svidande om Talvivaara operationen , kalla det en miljökatastrof .

” Det har varit en katastrof från början , ” sa han till mig .  ” Den främsta orsaken är att det inte är en riktig malmkropp – metallinnehållet är så låg , endast 0,2 procent av nickel – kan produceras och detta innebär att enorma mängder berg måste krossas innan en önskad mängd nickel Och denna metod . ( sk biourlakning ) innebär att varje år 300.000 ton svavelsyra transporteras till Talvivaara och hälls över de krossade stenhögar, och denna enorma mängd syra och andra kemikalier inom området inte är under kontroll . det har förekommit flera allvarliga dammbrott . förorenande stora områden  Talvivaara ligger i hög vattendelare området och så det förorenade vattnet går i två riktningar : . i väster och söder och det innebär att de rinner av våra stora vattendrag riskerar ”

Professorn tillägger att det bara finns tre vattensystem i Finland och de är alla sammankopplade , vilket gör dem särskilt sårbara för den här typen av föroreningar . Sjöarna i Finland faktiskt utgör en tredjedel av landets territorium .

Nästa dag tog jag upp Hannu erbjudande och träffade honom 400 km norr om huvudstaden , Helsingfors . Till min glädje han insisterade på att intervjuas på en roddbåt . ” Förr i varje by fanns det en båt maker, ” sa han till mig när vi klättrade in i ett vackert proportione trä rodd jolle . ” Finländarna kom till dessa sjöar och vattendrag från söder och bebott dessa områden för tusentals år sedan – våra förfäder hade gudar för dessa floder – Ahti var den gud som gav fisk . ”

Det är en magisk plats , sjön yta reflekterar den perfekta blå av en molnfri himmel , medan stranden , kantad med höstrostbildning, ger en känsla av djup stillhet .

” Jag skulle säga att vi är som ursprungsbefolkningen i dessa sjöar , ” Hannu fortsatte när han drog oss sakta ut över vattnet . ” Men vi är inte erkända som urfolk , så vi inte har kollektiva rättigheter för dessa sjöar och floder . Är denna typ av paradiset , men det är också ett paradis för gruvbolag . De kommer och de tar . ”

Hannu menar att det finns en bredare politisk agenda bakom Finlands gruvpolitik.

” Den allvarligare orsak bakom gruvboomenär uran , ” sade han och tillade : ” I Finland i stenen finns uran , inte så mycket , men på varje plats det finns tillräckligt för att öppna upp flera metallgruvor där du har nickel , guld och nästan alltid uran . Så det är inte bara metall politik utan även energipolitiksom är bakom denna brytning . Så det är den typ av framtid som är planerad för vårt land . ”

Det finns få hotell i den här delen av Finland , så Hannu hade ordnat för oss att bo med en vän , Raili Eskelinenher , en mjölkbonde i Vieremä regionen . Vi anländer utmattad i fjärr gård på runt midnatt , men vår värd insisterade på en bastu , en finsk ritual att det är oförskämt att vägra .

Vi staplade i en 4X4 och körde cirka 20 minuter över månbelysta fält ner till en hydda vid flodstranden . En traditionell rökbastu hade utarbetats tidigare , så trots kylan vi avskalade och var på väg in i stugan när vår värd började en haunting sång , en traditionell förkristna sång tack . För mig underströk något viktigt om den finländska psyket , det här är människor för vilka obligationen med naturen är precis lika djupt som den samiska .

Följande morgon Raili tog oss till en utsiktspunkt på hennes gård med utsikt över böljande kullar, en sjö och en by , ett stort område där ett utländskt gruvbolag har just fått en prospekteringstillstånd. ” Du kan se på avstånd ”, säger Raili . ” Vi har vår by centrum och även en kyrkogård där , och det är ett historiskt intressant område . Många människor är chockade över företagens arrogans och hur de kan göra inmutningar på platser som i århundraden har ägs av familjer . Människor är förvånad att detta är möjligt i ett land som heter Finland . ”

Hennes ilska är påtaglig .

Vi sade vår farväl . Nu bara 50 miles från Talvivaara , var det med viss bävan som jag och min kameraman , Juha , närmade sig platsen . Vi hade planerat att träffa Olli – Pekka Nissinen , företagets presstalesman .

Vi kom fram till komplexa , passerade genom olika säkerhetsprotokoll , lyssnade på ett föredrag om säkerhet , undertecknade en ansvarsfriskrivning så att i händelse av ett missöde bolaget kan inte hållas ansvarig och har inlett i ett rum fullt med hjälmar och skyddsvästar.

Till slut fick vi vår egen personliga akutenhetsom innehöll en pop – out syrgasmask och diverse andra prylar i fall vi stött på giftiga gaser under vår turné . Förra året dog en arbetare här , döden tydligen orsakats av en dödlig koncentration av svavelväte i luften .

Olli visade sig vara den perfekta värden , artig och artig , men hans obestridliga charm satt konstigt med synen som hälsade oss från höga utsikts post han tog oss till : Framför oss var ett stort hål i landskapet , som omfattar många kvadrat miles . På avstånd kunde jag se massor av grävmaskiner och dumprar . Bredvid kratern , stora högar av uppgrävda jorden låg utsträckt till horisonten , varje hög 1.2km lång , men var och en har bara gett små mängder nickel .

Utöver dessa , kunde jag se enorma reservoarer av giftigt utseende avfall svajade i den dimmiga avståndet . Omfattningen av Talvivaara är helt enkelt hisnande . Det tog oss timmar att köra runt det , stoppa att filma där vi kunde. När vi återvände till receptionen byggnaden som vi var tvungna att stå på metallgallermedan våra stövlar besprutades med vattenstrålar för att avlägsna giftiga partiklar innan vi fick inuti. Stanken av svavel var överväldigande och tycktes hålla fast vid våra kläder i flera dagar . Jag kan inte låta bli att känna sympati för byborna som bor i närheten och måste utstå detta skadlig lukt hela tiden . Det var med viss lättnad som vi kom tillbaka in i bilen och körde iväg .

I Viaankiaapa i nordligaste Finland , var vi träffade 19 – åriga Riikka Karrpinen , en märklig flicka som har blivit något av en lokal kändis sedan starta en kampanj 2008 för att rädda den närliggande Viiankiaapa Natura 2000 naturreservat .

Det är en spektakulär träsk, hem till 21 utrotningshotade fåglar och nio hotade växt typer . Riikka , som beskriver sig själv som en samisk tjej med avlägsna samiska förfäder , växte upp i en timmerstuga i närheten . ” Jag växte upp där och jag besökte denna plats många gånger . När jag var 10 år gammal brukade jag gå dit jakt och fiske med min storebror . ”

Men sedan , brittiska gruvjättenAnglo American ( AA ) , världens fjärde största gruvbolag , kom . AA har siktet inställt på Europas största nickelförekomst , som till stor del ligger djupt under träskmarkerna i Viiankiappa .

För hennes del är Riikka gör allt i sin makt för att stoppa dem att få det . Hon delade sin verkliga livet David och Goliat berättelse . ” Först av allt jag försökte få så mycket information som jag kunde. Jag var ungefär 14 och efter det började jag delta i en kampanj genom att träffa ministrar och parlamentsledamöter . Jag reste till Helsingfors och berättade om Viiankiappa och sedan tidningarna blev intresserad . ”

Hon tog oss ut på en fem kilometers promenad för att få en smak av vad som står på spel . Den delikata skönhet våtmarken är svårt att förmedla i ord . Det finns gamla skogar , myrar , sjöar, älg och ren . En övergripande känsla av instabilitet genomsyrar .

” Bolaget har sagt att de verkligen respekterar miljön och de kommer att försöka att göra sitt bästa och de försöker rädda de särskilda områden i Finland . Men varför skulle de bygga en gruva här om de verkligen uppskattar naturen ? ” Riikka frågade . ” Jag tycker att det skulle vara en stor möjlighet för bolaget att visa att de menar vad de säger . ”

Vi satt vid sidan av en sjö att titta på en flottilj av vadarfåglar landar i fjärran som Riikka berättade att hon har upprepade gånger bett Anglo American huruvida de har för avsikt att bryta uran här förutom nickel . Hon sade att företaget har vägrat att svara på hennes fråga .

Naturligtvis Anglo American är bara en av dussintals multinationella gruvföretag som har kommit till Lappland . Men omfattningen och hastigheten på deras ankomst har tagit många på sängen . ” Jag är väldigt orolig för att min generation är den generation som kommer att bära alla dessa ansvar för vad dessa företag har gjort här ”, säger Riikka . ” Och naturligtvis är jag orolig för naturen , för om vi förstör det här området när vi kan inte få tillbaka det längre Det finns två olika värden : . Gruv värderingar och de andra värdena i ren natur och lokalbefolkning som är mycket viktigare än de pengar som företaget vill ha från Lappland . ”

Jag flög tillbaka till London med dessa tankar i mitt sinne . Jag kontaktade anglo – amerikanska för att se om jag kunde få svar på några av Riikka frågor , men de drog sig ur vår intervju i sista minuten . Ändå Beowulf ordförande , Clive Sinclair – Poulton , höll sitt ord . I en lång intervju , insisterade han att de samiska renskötarna har ingenting att frukta och att han vill ha närmare kontakter med det lokala samhället .

Men när intervjun var över , jag reflekterade att en av hans andra, mer kraftfulla , uttalanden syntes mig vara av större betydelse . Det betonade verkligen gapande kulturella klyftan mellan de två sidorna . ” Vad är potentialen för tillväxt i renskötseln ? ” sade Sinclair- Poulton .  ” Kommer detta att gå vidare och anställa hundratals fler människor ? Nej , nej det kommer inte. Will mining ? Ja det kommer. ”

Ångesten för samer och andra är att när beslut fattas i svenska och finska regeringskretsar om den framtida gruvdrift i Skandinaviens bedövande vacker långt norrut , kommer den kalla ekonomiska logiken i sådana känslor bevisar alltför oemotståndlig .

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.