Gruvarbetaren i minnenas arkiv

Minnenas arkiv är en  filmatisering om gruvarbetarnas stora strejk mot en bättre arbetsmiljö och lika villkor. Året var 1969–1970. Efter en lång dialog med Per Alrik Emmoth Sörmjöle, född Kangos före detta LKAB arbetare Kiruna. 

Han berättar med  lugn röst om tiden då han arbetade under jord. Det var hårt arbete och skitigt. Det var en måndag klockan var ca 15.15 1957 hans arbetskamrat omkom i ett transport-band.  Till historien kommer det en häpnadsväckande historia om bror till Erland som räddades ur en vak i Torneträsk dagen innan, Erland Salming som han hette, räddade sin bror ur vaken för att dagen efter omkomma i LKAB gruva.  Denna dagen kommer Per aldrig att glömma. Efter ett flertal dialoger med Stig samt en evig jakt efter Börje så bestämde vi oss att skriva ner denna historia. Erland var en norrländsk fura av det segaste virket, en kraftkarl av dess like.

Per ser lätt förvirrad ut och jag känner att detta måste skrivas ned till minnenas arkiv.  Olyckan inträffade plötsligt och  i normala fall inte var ett problem. Orsaken var ett av  arbetsmomenten som arbetarna hoppade över, att stanna transport bandet då man rengör rullarna, men arbetarna tog risker som oftast gick bra.

Olyckan kom från ingenstans och obönhörligt slet den med sig Erland.  Han hade inte stoppat bandet för att rengöra rullarna, utan körde in handen och kniven, då inträffade denna olycka.  Per som jobbade den dagen fick ta hand om Erland, vilket har satt enormt djupa spår i honom. Tänk vad livet är orättvist och vad fort det kan ta slut, men bror som han räddade är en saga i sig värt att nämnas.  Det som sitter hårdast i Pers minne är den dåvarande driftchefen som kom inrusande och skrek ursinnigt att produktionen inte fick stanna under några som helst omständigheter, Per berättar att han minns inte hur han tog sig hem den dagen.

Per slutade arbetet på LKAB för militärtjänstgöring och hade bestämt att aldrig mer sätta sin fot på LKAB, året gick och Per muckade från det militära, han vart erbjuden jobb ovan jord, vilket han nappade på. Redan efter några dagar hände en olycka nr 2. På den tiden hade man dynamit och gasol i samma byggnad.  Det skjuts en salva och i samma veva som salvan sköts sprängdes en gasol tub som stod bredvid Per arbetskamrat. Olyckan kom till PGA att bakom han som sprängde stod en flaska gasol som läkte, så när väl salvan gick av small gasolen bakom hans rygg. Det enda som återstod av arbetaren var en stålhätta , resten var i molekyler runt hela verkstaden.  Det brann häftigt och gasol och dynamit rummet låg illa till, ingen vågade gå in för att släcka. Per sprang runt trots arbetsgivarens nekande och lyckades stänga dörrarna till rummet som kunde lett till den största katastrofen i LKAB,s historia.  Denna otrygghet i gruvor ledde sedermera fram till den stora gruvstrejken för bättre arbetsvillkor samt säkerhet.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Stig_Salming

http://sv.wikipedia.org/wiki/B%C3%B6rje_Salming

Många har kallat honom den störste hockeyspelaren som Sverige fått fram. I dagens ”Old School” möter vi en av två bröder med rötterna i Salmi-by, Börje Salming.

http://www.brynas.se/Nyheter/Old-School-Brynas-Borje-Salming/

http://sv.wikipedia.org/wiki/LKAB-konflikten

Vi på SAVE THE BALTIC SALMON uppmanar med hjärtat och själen till att ta ansvar över moder natur!.  Inga fler gruvor i Kirunas kommun!!!  Även en arbetare i LKAB ska kunna jaga och fiska även i en framtid!

Bakom Inlägget Kenneth Karlsson

 

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.