Systemets fångar

Exploatörerna är multinationella kapitalister, därmed har motståndarna mot provbrytningar och gruvetableringar den moraliska rätten att protestera. De som kan protestera är endast de som inte har något att förlora. Vi andra är systemets fångar i skulder och lönearbeten. 

Systemets fångar

Bli gratis medlem här! stöd kampen.

http://urbergsgruppenjokkmokk.se/systemets-fangar/

https://www.facebook.com/groups/253945969895/

https://www.facebook.com/groups/545562282176205/
Den laglig rätten att blockera arbetet på Gállok finns inte. Det är ett lagbrott att blockera vägen. Blockaden är en civil-olydnadsaktion mot den orättvisa som finns i mineral och miljölagstiftningen; förändringar som visserligen fattats av riksdagen men som likafullt är orättvisa.

För det första är det en gruppkonflikt mellan gruvmotståndaren och prospektörer. Prospektörerna har stöd i lagstiftning, av Bergstaten, polisövermakten, riksdagen, regeringen och gruvförespråkare. Inget dåligt motstånd.

Jag skall inte gå in på lagstiftningen utan skriva om den moraliska rätten att blockera vägen? Är det bara boende i Jokkmokk som får uttala sig i denna fråga och blockera vägen? Är det samerna som skall sitta och försvara sitt land? Kan vem som helst som är emot gruvetableringar på Gállok och i Jokkmokk sätta sig på vägen?

Den andra fråga är vem som kan blockera vägen? Är det bara lokalbefolkningen, renägare, samer eller kan vilken aktivist som helst komma och sätta sig på vägen?

Prospektörerna tillhör den multinationella kapitalismen som har ett fritt flöde av kapital, varor, tjänster och arbetskraft. Detta innebär att motståndet mot dessa exploatörer måste bli lika internationellt. Detta visar rörelser som Greanpeace, Seasheppard, Plogbillsrörelsen och många andra. Således har alla människor i hela världen har den moraliska rätten att sitta på vägen i Gállok.

(Bilden är stulen från Koloniernas blogg)

(Bilden är stulen från Koloniernas blogg)

Vilka är de som kan sitta och blockera vägen till provbrytningen? Det är kanske ingen slump att provbrytningen var planerad till kalvmärkningstiden då renskötarna hade fullt upp och var i sina fjällvisten. Var var de andra samerna? I likhet med andra lokala gruvmotståndare var de på semester eller hade sina arbeten att sköta.

Varför är motståndet så svagt? Varför är det så få på Kampen i Gállok och varför är det aktivister från andra delar av landet som bygger torn och använder vattenpisoler med surströmmingslag mot poliserna? Varför är inte alla gruvmotståndare på plats, åtminstone när polisövermakten är där?

Den kände buddhistiske fredsaktivisten Thich Nhat Hahn säger i en artikel i The Guardian: ”We have constructed a system we cannot control. It imposes itself on us, and we become its slaves and victims.”

Denna korta mening förklarar vem som kan bygga blockaden på Gállok och vilka som kan sitta där. De är de som inte har något att förlora, de som ännu håller sig undan systemet och undviker att bli dess fångar.

De andra riskerar att få löneavdrag eller bli avskedade om de inte kommer till sina arbetsplatser. Varje månad kommer räkningarna som skall betalas annars kommer kronofogden. Vi sitter i våra belånade hus, kör belånade bilar, betalar den senast platt TV:n och smartphones med de pengar vi tjänar.

Vi är systemets fångar i likhet med de som till varje pris vill ha ett arbete i ett dagbrott. Det kapitalistiska systemet har köpt oss och vi har låtit oss bli köpta endast de som inte har något att förlora kan stå emot. Därför sitter jag här och skriver i stället för att sitta på vägen till provbytningen på Gállok.

Lånad från Gruvgruppen i Jokkmokk

Lånad från Gruvgruppen i Jokkmokk

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.