Bror Högbom tar täten

Ordföranden Bror Högbom visar vägen till berörda myndigheter och vattenfall. Se inslaget 1.30 in sändningen.

http://www.tv4play.se/program/nyheterna-%C3%B6stersund?video_id=2381327

 Själva idén är inte så märkvärdig. Man placerar en cirkel framför vandringshindret (vanligtvis en dammbyggnad). Därefter placerar man rännorna på cirkeln (konstgjord bäck). Cirkeln fungerar som bärare av den konstgjorda bäcken. Själva idén att använda cirklar var att man kan gå in och ut i bäcken hur som helst. Dessutom blev vattenflödet bättre, följsamt osv. Där fisken även kunde hitta lugna ställen. Om fallhöjden är mycket hög, då placerar man ut fler cirklar. Jag är även säker på att denna metod är det billigaste alternativet när man ska bygga en fiskvandringsväg. Den är dock främst för områden som är har svår terräng med berg osv. I exempelvis Skåne passar det bra med vanlig bäck (omlöp). Eftersom terrängen i Skåne gör det möjligt. Men i Norrland så kan fiskvandringsrondellen vara ett bra alternativ.


Själva idén är inte så märkvärdig. Man placerar en cirkel framför vandringshindret (vanligtvis en dammbyggnad). Därefter placerar man rännorna på cirkeln (konstgjord bäck). Cirkeln fungerar som bärare av den konstgjorda bäcken. Själva idén att använda cirklar var att man kan gå in och ut i bäcken hur som helst. Dessutom blev vattenflödet bättre, följsamt osv. Där fisken även kunde hitta lugna ställen. Om fallhöjden är mycket hög, då placerar man ut fler cirklar. Jag är även säker på att denna metod är det billigaste alternativet när man ska bygga en fiskvandringsväg. Den är dock främst för områden som är har svår terräng med berg osv. I exempelvis Skåne passar det bra med vanlig bäck (omlöp). Eftersom terrängen i Skåne gör det möjligt. Men i Norrland så kan fiskvandringsrondellen vara ett bra alternativ.

Jag kommer lägga ut en lite fler bilder och en film snart. Försöket är dock inte riktigt färdigt. Ska forska lite till, b l a bottendjup osv i cirklarna. d v s om man verkligen behöver så djup botten som jag har. Jag är lite tveksam till det eftersom öringen gärna ställer som på botten i cirkeln. Men o andra sidan kanske den vill ta det lugnt dagtid..och är mer aktiv på kvällen? Jag kan för lite om hur fiskar vandrar klockslag osv. Men, den fungerar i alla fall. Fisken kan simma uppför och nerför . Det som jag är nöjd med är att Fiskvandringsrondellen är anpassad för bottengående fiskarter..som ål, lake, id, sik osv. D v s att den inte är en laxtrappa där fisken måste hoppa. Som endast öring och lax klarar av .

Jag kommer lägga ut en lite fler bilder och en film snart. Försöket är dock inte riktigt färdigt. Ska forska lite till, b l a bottendjup osv i cirklarna. d v s om man verkligen behöver så djup botten som jag har. Jag är lite tveksam till det eftersom öringen gärna ställer som på botten i cirkeln. Men o andra sidan kanske den vill ta det lugnt dagtid..och är mer aktiv på kvällen? Jag kan för lite om hur fiskar vandrar klockslag osv. Men, den fungerar i alla fall. Fisken kan simma uppför och nerför . Det som jag är nöjd med är att Fiskvandringsrondellen är anpassad för bottengående fiskarter..som ål, lake, id, sik osv. D v s att den inte är en laxtrappa där fisken måste hoppa. Som endast öring och lax klarar av .

Idag fortsatte jag med nya experiment. B l a lade jag en bräda ovanpå själva rännan som gjorde rännan tät (se bild). Sedan släppte jag på mycket vatten in i rännan. Vattnet steg då ända upp i taket  Det medför att kan skapa ett tryck i själva rännan som gör att man kan höja vattenivån. Det borde medföra att ALLA fiskarter (även bottengående lake etc ) kan simma efter botten. Fisken behöver alltså inte hoppa (som i en laxtrappa). Jag släppte i en öring i testet, som stod i rännan länge och vilade

Idag fortsatte jag med nya experiment. B l a lade jag en bräda ovanpå själva rännan som gjorde rännan tät (se bild). Sedan släppte jag på mycket vatten in i rännan. Vattnet steg då ända upp i taket Det medför att kan skapa ett tryck i själva rännan som gör att man kan höja vattenivån. Det borde medföra att ALLA fiskarter (även bottengående lake etc ) kan simma efter botten. Fisken behöver alltså inte hoppa (som i en laxtrappa). Jag släppte i en öring i testet, som stod i rännan länge och vilade

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.