Giftfri mat/Midsommar maten är hotad

Sill+Strömming+Östersjölax = Miljögifter=Sant

Nu stundar högsommar och det traditionella midsommar firande. Jag tycker det är hög tid att upplysa våra kära medborgare om farorna.

För några veckor sedan visade min morbror mig en hemsida som handlade om hur pass nyttiga olika fisksorter är att äta. Idag var jag inne på denna hemsida igen för att läsa om olika miljögifter som finns i fiskar och när jag läste om sill slog det mig att det snart är midsommar. Många mumsar i sig sill samt gravad lax under denna högtid, kanske helt ovetande om att sillen innehåller höga halter av dioxiner och PCB.

Dessa två miljöföroreningar kan påverka hjärnans och nervsystemets utveckling och kan bland annat ge beteendestörningar. De kan även påverka immunförsvaret, hormonsystemet och öka risken för cancer. På grund av detta ska sill inte ätas alltför ofta. Detta gäller speciellt för barn, ungdomar och gravida eller ammande kvinnor.
Det gäller barn och FERTILA kvinnor, det är försent att sluta äta när man blir gravid.

Sillen innehåller såklart fler saker än bara PCB och dioxiner.  Denna feta fisk är en naturlig källa till vitamin D, men förutom det innehåller den precis som all annan fisk selen,  fosfor,  jod och omega 3. Så kom ihåg – sill är nyttigt, men inte i större mängder.  Andra fisksorter som inte bör ätas ofta är vildfångad lax, öring, sik och röding. För er som undrar vad PCB och dioxiner är samt vart de kommer ifrån finns förklaringar nedan.

PCB är en industrikemikalie som förbjöds på 70-talet.  PCB användes bland annat i transformatorer, fogmassa i hus och i färger. Dioxiner bildas vid tillverkning av kemikalier innehållande klor och vid förbränningsprocesser (tex. sopförbränning). Båda dessa gifter är fettlösliga och svåra att bryta ner.  De lagras i fiskars, däggdjurs och människors fett och stannar där under många år. Den feta fisken i Östersjön,  däribland sillen, innehåller högre halter av PCB och dioxiner än vad som är godkänt av EU.

Det kan ju då låta konstigt att det är tillåtet att sälja sill strömming och lax  i Sverige.  Men jag har läst på lite, och det är tillåtet att sälja fisken inom Sverige, men det är inte tillåtet att exportera den. Detta på grund av att de svenska konsumenterna äter små mängder av denna fisk och för att det länge har funnits kostråd i Sverige.

Bilden är lånad från nyttigfisk.se, hemsidan som jag skrev om i detta inlägg.

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.