EN DAG PÅ TORGET I VATTNETS TECKEN

I vattnets tecken styrde jag kosan till centrala Umeå för en informativ dag till Umeåbornas stora glädje eller sorg.

Det vart en dag där allt och inget hände! under dagen han jag se 6 äldre personer som samlade på burkar! det rotades i sopor och väntades på att folk skulle dricka upp sin lunch dricka. Ett myller av nyfikna anlände till båten som kommit fel! mitt på torget stod min pärla och glänste med sin sommar prakt, målet var att informera om vildlaxen och Östersjöns rådande läge! det var snövit och den onda häxan som vart gestaltat av mig via Östersjöns döende process, och på den andra sidan det goa självklara vattnet som tas från Umeå älven, en annalkande gruvboom hotar framtida dricksvatten! vilket jag givetvis var tvungen att lyfta för Umeåeva som är den samlande kraften till vattendagen tillsammans med studieförbundet.

EN DAG PÅ TORGET 007

Där fanns massa företag som använder vattnet i sin verksamhet i olika skepnader! det var till smink, öl samt till Barristas ekologiska kaffe som bjuds på där! det fanns massa upptåg och lekar för båda barn och vuxna, samt tävlingar för den sugne. Det slog mig att vattnet i en miljard industri, och gruvors framfart saknar relevans till oss dödliga varelser och inget skyr kapitalets verkningar och förgörelse.EN DAG PÅ TORGET 017

Jag fick en massa nya goda kontakter till folk som vill vår miljö väl och därmed våra barns framtid, grönahuset är en ny förening som givetvis ville att vi ska vara med på deras hållbarhetsfestival med inriktning på ekologisk närproducerad mat, rättvisemärkt med mera. https://www.facebook.com/GronaHuset?fref=ts

EN DAG PÅ TORGET 022EN DAG PÅ TORGET 014

Vattnet var genom gående tema för dagen och med min informativa del av vattendagen nåde vi nya följare till bloggen, många diskutioner med allehanda människor! många fina berättelser från folket.  ”Tex” att surströmmingen kom till av ett misstag på sjön i Gävletrakten! och pga ett misstag och att fiskarna som ej kunde gå i land med stora fångster med strömming, då la man sonika strömmingen i stora fat, tyvärr hade man för lite salt ombord för att kunna göra saltströmming,  så man fick fördela saltet på fångsten.  Det man då inte visste var att detta skulle leda till en ny produkt på vårat matbord! pga utebliven rättmätig salthalt jäste strömmingen i faten, när man var väl i hamn skulle lyfta på locken,  kom den där aroma lukten från nya rätten surströmming.

EN DAG PÅ TORGET 009

Sen träffade jag en väldigt trevlig herre som vuxit upp vid Luleå älven  innan det vart utbyggt i full vattenkraft, historierna om ett sällsynt fiske likt drömmar för vilken sportfiskare som helst! skulle man göra vad som helst för att få uppleva,  drömma sig tillbaka i levande älvar och biologisk mångfald. Största laxen från Luleå älv var en hane på hela 41 kg, han berättade historier som fick klockorna på torget att klämta och historierna var synnerligen detaljrika som det kan vara i drömmar när det är som bäst.

Tack alla inblandade! Kenneth

EN DAG PÅ TORGET 003EN DAG PÅ TORGET 005EN DAG PÅ TORGET 013EN DAG PÅ TORGET 016

EN DAG PÅ TORGET 004

EN DAG PÅ TORGET 008

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.