Livsmedelsverkets kostråd

Sveriges dioxinundantag

I Sverige är det tillåtet att sälja viss fisk med högre halter av dioxin och PCB än i övriga Europa. En förutsättning för att Sveriges undantag från EU:s gränsvärden är att man informerar om riskerna med att äta sådan fisk.

Dioxiner och PCB

Dioxiner och PCB är miljöföroreningar som på olika sätt fått stor spridning i miljön. Dioxiner bildas i små mängder vid bland annat tillverkning av kemikalier som innehåller klor och vid förbränningsprocesser, till exempel sopförbränning.

PCB är en industrikemikalie som har haft många olika användningsområden innan det förbjöds på 1970-talet. Bland annat användes PCB i transformatorer, fogmassor i hus och i färger. Atmosfäriskt nedfall är idag en stor källa till dioxiner och PCB.

Miljögifterna är fettlösliga och lagras i fettet hos fiskar, däggdjur och även människan, under många år. Barn är känsligare för dessa miljögifter, särskilt fostret. Kvinnor som har utsatts för ämnena under sin livstid för över ämnena till barnet via moderkakan och bröstmjölken. För foster och små barn kan dioxiner påverka den mentala utvecklingen, immunförsvaret och leda till reproduktionsstörningar. För vuxna kan de öka risken för cancer.

420575_501406616575534_1123808545_n

Dioxin och PCB finns främst i fet fisk som strömming från Östersjön, vildfångad lax och öring från Östersjön, Vänern och Vättern, sik från Vänern och röding från Vättern.
Kostråd:
•Kvinnor i barnafödande ålder, gravida och ammande samt barn under uppväxten: högst 2-3 gånger/år
•Övriga vuxna: högst 1 gång/vecka

Visst är det märkligt att vi ens har något sådant som råd! Vi intervjuade 11 åriga flickor om vad dom trodde om gift i fet fisk! den här Lobbyverksamheten som bedrivs bakom kulisserna med bidrag till yrkesfisket är en skrämmande apparat.

Vetenskapens värld

http://www.svt.se/tv-tabla/SVT2/

http://www.svt.se/tv-tabla/SVT2//2013-03-04/

Vi besöker amerikanska FBI – hur står det till med den gamla byrån egentligen? Dessutom: Vad händer med världens alla vatten när mediciner och hormoner förgiftar dem? Vi får följa med på ett unikt experiment. Programledare: Victoria Dyring.

Kommer att publiceras i SVT Play

Ruttna örnägg oroar forskarna. De svenska örnarna var illa ute och utrotningshotade på 1970-talet, men tack vare en lyckosam satsning och giftsanering återhämtade stammen sig. Men nu börjar det dyka upp giftskadade och ruttna örnägg igen. Programledare: Victoria Dyring.

Även i SVT2 30/4, SVT2 1/5 och SVT2 4/5

Barnmat

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.