Rädda vildlaxen i Kalixälv

Information om laxfonden från Kalix Älv Ekonomisk förening
Den vilda laxen i Kalix Älv är en fantastisk naturresurs. Med rätt förvaltning kan Norrbotten få ett sportfiske efter lax i världsklass och samtidigt säkra överlevnaden av en unik och genetiskt värdefull laxstam.

Till glädje för alla naturvänner i norra Europa och för lokala yrkes-, fritids- och sportfiskare, men också som ett kraftfullt dragplåster för fisketurister från när och fjärran.
Kalix Älv ekonomisk förening har därför startat en laxfond med det långsiktiga målet att bidra till en hållbar förvaltning av den vilda laxen i Kalix älv.

Fonden som har föreningen som huvudman samlar in pengar från enskilda, företag och organisationer. Medlen
används sedan för att betala ersättning till kustfiskare i älvmynningen för att de avstår en del av sitt fiske så att fler laxar kan stiga upp i älven och leka.

En del av pengarna används för att övervaka att gällande regler följs. Detta ökar attraktiviteten för Kalix älv bland sportfiskare genom att sannolikheten att få stor lax ökar och fler fiskeplatser
kommer att hålla lax. De insamlade medlen fonderas i ett konto som är skilt från föreningens ordinarie ekonomi. Alla kostnader för administration finansieras direkt via Kalix älv ek för.

Det betyder att 100 % av insamlade medel stannar i laxfonden till dessa att de kan användas för inlösen eller bevakning.
Laxen växer upp i sitt hemmavatten under smoltstadiet i ca 2 år. Sedan utvandrar den till Östersjön där den på några år växer till mellan 3 och 20 kg. Den söker sig åter till sin
födelseälv för att leka. Laxen från Kalix älv har tidigare fiskats i öppet hav tillsammans med lax från odlade bestånd i utbyggda älvar.

Enligt de flesta experter har internationella och nationella överenskommelser om reglering av laxfisket inte fungerat. Nu ändras EUs gemensamma fiskepolitik så att laxfisket i öppet hav kraftigt minskas och tjuvfisket bekämpas mer effektivt. Den svenska laxkvoten kommer att fiskas i anslutning till respektive laxälv, framför allt i Norrland. Om en del av dessa fisken löses in ökar antalet laxar som kan stiga i älven.

På ett antal platser i världen har man goda erfarenheter av laxförvaltning med inlösen av fasta fisken och andra metoder för att begränsa yrkesfisket. I vårt närområde har man
gjort så i Kåge och Byske älvar. Genom att stödja laxfonden bidrar Du till att säkra överlevnaden för laxen i Kalix älv. Du
bidrar också till ett ännu mer högklassigt fritidsfiske för många Norrbottningar. På sikt stärker det turistnäringen i Sverige och kommer att bidra till att göra vår region känd i omvärlden för sin fina vilda laxstam.Kalix älv ekonomisk förening arbetar för ett ansvarsfullt sportfiske där kvalitet på alla plan går före kvantitet och där alla aktiviteter styrs av en tanke om långsiktig förvaltning.

Kontaktpersoner för laxfonden är:
Erik Söderlund, sekreterare Kalix Älv ek för 070-6746920
Mikael Johansson, ordförande Kalix Älv ek för 070-6738764
Mer information hittar Du på föreningens hemsida: http://www.kalixriver.se
Via Laxfondens hemsida kan Du donera pengar genom kortbetalning på samma sätt som du köper fiskekort.  Du kan donera belopp mellan 50 och 4000 kr Laxfonden har ett eget bankgiro som är 743-2693

Lägg ett bud på dina favoriter!

526660_10151294754583583_1837407179_nCoutry fisher 003dferfsik 1fisk1nstbsWobbler 033Wobbler 029Ghost of baltic 006Wobbler2013 012Wobbler 2013 art disigne 002Wobbler 2013 art disigne 001Siklöja11Tobis11

Foto Privat

Foto Privat

545725_10151327666238865_1379253535_n

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.