Begrip att vi inte kan äta pengar

Begrip att vi inte kan äta pengar

”NÄR NI brutit den sista kvisten, när ni förgiftat det sista rena vattnet, när ni förgiftat den sista rena luften, kommer ni att upptäcka att ni inte kan äta pengar”. Creeindianernas välkända ordspråk är sannare än vad många av oss vill erkänna.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=98&artikel=5442351

Leif Lumio Övertorneå

http://www.svtplay.se/klipp/390254?type=embed

Laxen som i dag simmar uppför våra älvar, inklusive nationalälven Torne älv, är så förgiftad av kvicksilver att den är förbjuden att ge till höns och grisar (enligt Livsmedelsverket). Om människor ändå vill äta den så är rekommendationen max två gånger per år och då i mycket små portioner. Gravida och små barn bör inte äta den alls.

Varför är det så här? Hur har detta kunnat ske? Pappersindustrin som tidigare blekt papper med klorgas har pekats ut som den främsta boven.

Vi har hört om Outokompo utanför Haparanda/Torneå som har ansökt och fått godkänt att få fördubbla sin produktion och därmed sina utsläpp av kvicksilver, fast man redan i dag är det i särklass största punktutsläppet i hela Norden (enligt Naturvårdsverket).

De svenska kommunerna protesterar och även länsstyrelsen, Naturskyddsverket, Naturskyddsföreningen, med flera, utan att Outokompo låter sig påverkas. Kvicksilvret går att rena, men Outokompo väljer att inte göra det för att det kostar för mycket, för att man vill öka sin vinst.

Vi vet också att gruvor som öppnas bidrar till ännu mer giftspridning. Hur mycket klarar vår miljö? Än så länge kan vi äta den norska laxen, men vad händer när vår mat är så förgiftad att den inte går att äta och vad händer om vi ändå äter den.

Cancersjukdomarna ökar i första hand, vilket vi redan ser. Vi får betala ett högt pris för att stora bolag tillåts använda vår luft och vårt vatten för att de ska öka sina vinster, ge höga löner/bonusar åt sina chefer samt aktieutdelningar till ägarna. Allt i form av tryckta papperslappar, med ringa näringsvärde – det vill säga värdelösa. När ska de upptäcka att de inte kan äta pengar?

Samtidigt har vi en näring som är beroende av en ren natur, vatten, fjäll och älvar – turismnäringen. De senaste tio åren har den svenska turismen ökat med 70 procent och det är naturturismen som ökar mest. Turismen omsätter i dag 255 miljarder.

Vi har fem ekokommuner i länet – Luleå, Boden, Jokkmokk, Övertorneå och Haparanda. Dessa kommuner har förbundit säga att bygga ekologiska hållbara samhällen. Hur går det ihop med en utökad gruvnäring, som dessutom ägs av utländska bolag.

Bolagen får tillgång till SGU:s kartor och våra naturresurser och betalar endast en halv promille i mineralersättning. 2011 betalade samtliga gruvbolag 350.000 kronor till staten samtidigt som bolagen gjorde stora vinster. Vinster som i de utländska bolagen lämnar Sverige och som tack får vi en sargad och förgiftad natur.

Det finns ingen hållbar tillväxt när den är baserad på det nuvarande ekonomiska systemet. En hållbar utveckling får vi när naturen, miljön och människan mår bättre och bättre, när mångfalden ökar, när det sociala kapitalet ökar, när vi inte inkräktar på naturens lagar, när giftspridande företag som Outokompo tvingas stänga.

Vi går åt rätt håll när oljebolagen inte längre pumpar upp mer olja, när produkter vi köper inte längre har inbyggda fel för att de ska gå sönder så fort som möjligt och vi tvingas köpa nya och så vidare.

Vi vet att det inte är bra att förgifta naturen, ändå tvingas vi av systemet att tillåta detta. Systemet är inte i samklang med vare sig människa eller miljö. Människan har byggt ett system med ett gigantiskt fel. Det kan därför också förändras av människan. Men vill vi förändra det?

Förändringen kommer när vi byter ut detta ekonomiska system till ett system där mänskliga behov och ekologins lagar är överordnade de finansiella. Frågan är: När ska vi upptäcka att vi inte kan äta pengar?

Christina Snell Lumio (V) Övertorneå
Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.