Öppet brev till Eskil Erlandsson

Öppet brev till Eskil Erlandsson- Lars Munk Pajala

I Uppdrag Granskning berättade du stolt om att Sverige var på en topp tre lista, eller kanske en guldmedaljör när det kommer till fiskeri-förvaltningen.  Jag kan inte riktigt hålla med dig angående detta, men tanke på att ni sen 2007 aldrig har satt samma lax kvot som forskarna rekommenderar.

Du säger själv i Uppdrag Granskning, ”Vi har ett ansvar att inte plocka upp mer fisk än beståndet tål”.  Men tanke på att kvoten har sjunkit varje år sedan 2007, verkar det som om att det är just det man har gjort, alltså ”plockat upp mer än vad beståndet tål”.   Det är ju inte så lite kvoten har gått ner heller, 2007  kvot var 324000 laxar och kvoten för 2013 är 108000. Alltså har ni sänkt kvoten med 2/3-delar på 7 år.

Vilket enbart måste betyda att man har överfiskat under många år, och fortsatt gör det idag. Hade man nu följt forskarnas råd, hade läget varit ett helt annat nu. Du pratar också om att ni förliter er på ärlighet från husbehov fiskets sida, visst är det är en härlig tanke, men med tanke på vad vi fick höra i Uppdrag Gransknings inslag, bör man nu ha rapporterings plikt även vid husbehovs fisket, och för all del även för sportfisket i älvarna.

För att lite på att alla är ärliga och inte säljer sin fångst, känns lite blåögt. Vadå behöver vi inte längre trafikpoliser, eftersom vi litar på att folk inte kör för fort eller kör onykter? Sen kan jag även se vissa brister i att vi ska avnjuta för mycket av dessa fina laxar, som du själv kallar dem.

Visst är det fina laxar, men inte helt ofarliga. Mängden Dioxin och PCB vet vi ju är för hög, och kan därför inte rekommenderar att barn och gravida äter det särskilt ofta.  Sanningen är väl att vi faktiskt inte riktigt vet konsekvenserna av vad som händer om vi äter dessa fisk för ofta?

Här ett ”citat” från Livsmedelsverkets hemsida. ” Under fosterperioden är känsligheten för dioxiner och PCB som störst.  I olika typer av studier av djur och människa misstänks dessa ämnen kunna påverka reproduktionen (fortplantningen), immunförsvarets funktion, utvecklingen av centrala nervsystemet (hjärnan), samt orsaka cancer.”

Enligt Livsmedelsverket är halten av Dioxin och PCB ca 30% högre i laxen, än det gränsvärdet som 2011 var uppe till förslag.  Med allt detta sagt, då kanske du skulle funderar på om inte det är dags att gå med gott föredöme, och verkligen menar vad du säger, att Sverige kanske är en guldmedaljör (för det är vi inte idag, men vi kan blir det med rätt förvaltning!)

Lars.
Bakom Pennan Lars munk
Se den: Samma värld!
Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.