GRUVOR I SANDÅSLANDET

Avalon Minerals Viscaria AB (australiensiskt gruvföretag) har av Bergs-staten i Luleå beviljats undersökningstillstånd för malm prospektering i området norr om Vittangijärvi.  Området sträcker sig från Vittangijärvi i söder upp och omkring sjösystemen Pirtemusjávri och Geargejávri upp mot Järämä by.  Området beräknas vara ca 181,5 km2. Området innefattar även myrmarker och Torne-träsk – Soppero fjällskogs-naturreservat (Natura 2000).

http://www.bergsstaten.se/kungorelser/kungorelse-sattavuoma.pdf

Nu har gruveländet också nått vitala delar av klassiska Sandåslandet i norr, vars trakter är landets största intakta renskötselområde. Samtidigt är ovanstående källflödesområdet till ned-ströms liggande Vittangiälven, som sedermera rinner ut i Torne-älven Ur Pirtemusjávri rinner den fiskrika Pirtemusjohka, som är en del av det Sandåsland jag känner som jungfruliga fiske- och vandringsmarker. Hur kan detta bara vara möjligt?
Bergsstatens sista unika maktbefogenheter kan försvinna. En utredning vill ta bort myndighetens möjlighet att fatta beslut utan att låta de berörda yttra sig: http://www.kemivarldenbiotech.se/iuware.aspx?pageid=4216&ssoid=161958

STOPPA VANSINNET NU :

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.