MANIFESTATION 17 NOVEMBER RÄDDA BIOLOGISK MÅNGFALD

Dom sista stora lax-producenterna är hotade Nationalälvarna Kalix älv,Vindel älven,Torneälv samt mängder av bi-flöden så som Tärendö älv,Rautas älv,Vittangi älv, Kaitum älv,Ängesån,Vassara älv, Umeå älv med bi-flöden Laisälven  samt massor av bäckar och åar till dessa vatten.

Nilivara fiskmiljö med flera, har under åren flottnings rensat i stora delar av berörda område för att just biologisk mångfald ska återvända till våra vatten, biotop vård är utförda i massor av vattendrag , allt arbete är förgäves nu när gruvor planeras högt uppe i vår fjällvärd.

Europas sista lax älvar är hotade! och med dom färska gruvolyckorna i Norge och Finland så visar det att Sverige är inte mogen att ta ansvar inför alla EU medlems länder, för biologisk mångfald i sista skriet från vildmarken.

Vi har nått vägens ände där vi inte tolererar mer skada i våra ekosystem, därför ber vi alla sportfiskare att gå man ur huse för att stödja detta.

Program

Del 1, 10.00-12.30

Vår mark, vårt vatten, vår framtid – en temadag för ett hållbart Sverige

Gruvboomen, ett hot mot vår livsmiljö, ett seminarium på Södra Latins gymnasieskola för ett hållbart Sverige. Ett seminarium med fokus på naturen och vattnet, de fantastiska resurser som nu på många håll i landet hotas av kortsiktig exploatering. Vi riktar ljuset mot några av de mest akuta hoten och berättar om den kamp för naturen, vattnet och vår framtid som pågår för att bromsa rovdriften på våra ändliga tillgångar.

Tankar kan vandra över fjället men aldrig tillbaka om vi förstört det
Fotograf Markku Nurmilampi

Talare:

Johan Elwing, initiativtagare till ARV (Aktion Rädda Vättern).

Matti Berg, same, renägare och turistentreprenör med förtroendeuppdrag i sin samebys styrelse.

Marie Persson, grundare av nätverket Stoppa gruvan i Rönnbäck i Björkvattsdalen, Tärnaby. Har ägnat de tre senaste åren åt att sätta sig in i gruvfrågan och sprida information. Berättar om Situation: Rönnbäck – en pågående kamp för kommande generationers överlevnad längs Umeälven.

Tor Lundberg, fotograf, same och grundare av nätverket Inga gruvor i Jokkmokk. Talar om hotet mot Laponia.

Anita Ullmann Kradjian Heaven or (S)hell, en av grundarna av nätverket Heaven or Shell.

Anne-Katherine Hjernqvist, lärare och författare, engagerad i att rädda Ojnareskogen sedan drygt 6 år.

Kristina Bohman Söderahl

Gunnar Westrin, aktivist och författare, mycket rutinerad talare. Gunnars meritförteckning som miljöaktivist är väldigt lång, bland annat är han en av dem som räddade av Råneälven. Beskriver hur gruvnäringen hotar enorma natur- och turismvärden. Gunnar kommer avsluta sitt anförande med att ge råd om hur man når framgång inom miljöaktivism.

 Lisa Wanneby, aktiv i kampen om Ojnareskogen sedan 2006. Även aktiv i Aktionsgruppen mot fossilgas på Öland (AMFÖ). Debatterar långsiktig hållbarhet och gruvfrågor på nationell nivå. Aktiv i föreningen Urbergsgruppen som har som syfte att minska uttaget av ändliga resurser i jordskorpan

Del 2,  13.30-cirka 15.30

Manifestation mot gruvboomen och överlämnande av budkaveln på Medborgarplatsen.
https://www.facebook.com/events/451974058178349/

Del 3, 16.30-20.00

Fast mark – Rent vatten: ett musikaliskt inramat seminarium på Södra Latin för en ansvarsfullare hushållning med våra naturtillgångar.

Ett axplock av landets främsta experter belyser våra viktigaste naturtillgångar ur ett långsiktigt perspektiv, varvat med fantastisk musik och kultur av högsta klass. Sverige idag är ett land med rika tillgångar på rent dricksvatten, bördig jordbruksmark, frisk natur, värdefulla mineraler och ett starkt fungerande näringsliv inom livsmedelsproduktion och turism. Dessa långsiktiga, bärkraftiga framtidsnäringar hotas nu på många håll av en ansvarslös rovdrift utan långsiktikt perspektiv på de mineraltillgångar som gjort Sverige till ett rikt framgångsland i århundraden. Hur förvaltar vi bäst våra naturtillgångar på ett ansvarsfullt sätt för landets bästa och framtida generationer?

Morgonljus har guld i mun
Fotograf Markku Nurmilampi

Föredrag av Hans Lööf, professor i nationalekonomi, landets kanske främste expert inom grundvatten och vattenkvalité, professor Bo Olofsson, WWF, Naturskyddsföreningen, Sametinget, Fältbiologerna och representanter för näringslivet. Till detta artister som Sofia Jannok,Lars-Ante KuhmunenMax MackhéYlva Gustafsson, med flera, och urpremiär av dansföreställningen Eatneme – Ojna, Markernas moder föder oss, med koreografen och dansaren Ola Stinnerbom och rörelsekonstnären Hanna Bylund.
Arrangörer för Vår mark, vårt vatten, vår framtid: Nätverket Budkavlen med stöd av Urbergsgruppen, Nätverket Ojnareväktarna, Naturskyddsföreningen, Fältbiologerna, Arbetsgruppen Bevara Fjällmarken, Aktion Rädda Vättern, Inga gruvor i Jokkmokk, Stoppa gruvan i Rönnbäck i Björkvattsdalen, Tärnaby och Aktion mot fossilgasutvinning på Öland.

https://www.facebook.com/events/115704421921560/

Här möts vi

Manifestationen och de andra programpunkterna den 17 november kommer att ske på följande platser i Stockholm:

 

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.