ÅRETS LAX HJÄLTAR MARIE PERSSON

Lilian Mikaelsson nominerar Marie Persson, två-barns-mamma och egen företagare, för hennes utmärkta arbete med att lyfta frågan om gruvprospekteringar i Rönnbäck/Björkvattsdalen i Tärnaby. Under två år har hon fördjupat sina kunskaper om vad en gruva skulle få för konsekvenser.

Förutom de rent mekaniska och troligtvis irreparabla skador på naturen och dess vattenflöden , så har hon också uppmärksammat berörda på, hur tungmetaller skulle läcka ut från slaggen, långsamt sprida sig till Umeå älven och så småningom även nå Bottenhavet.

Under resans gång kommer natur, allt liv i älven och människor längs med, att påverkas av giftet i vattnet, inte minst i Umeå som har en stor befolkning, just där, där älven mynnar ut i Bottenviken. Marie har med genom sitt ideella arbete upprättat ett nätverk tillsammans med andra ideella krafter, som binder samman Randijaur i Jokkmokks kommun och Girjas Sameby i Kiruna kommun, föremål för planer på nya gruvetableringar.

Även Rädda Ojnare-gruppen/Gotland har blivit delaktiga i ett utvidgat nätverk, som dessutom har förgreningar till Peru, med en likartad utveckling vad gäller gruvor som förorenar dricksvatten. Marie har genom sina redovisningar, sakligt och nyanserat, påläst och med välgrundade kunskaper av gruveffekterna, skapat förtroende för sig som person.

Fotograf Markku Nurmilampi Text Leif Lumio

Med balanserade uttalanden, genom att aldrig ge upp, ständigt gräva vidare och finna nya argument och nya vägar att slåss mot gruvetableringen, med en ödmjukhet och samtidigt styrka, så är Marie en värdig mottagare av utnämningen av Årets Lax-hjälte.

Till detta får man givetvis lägga till att betydelsen i Vindel älven som är en outbyggd älv som kommer att bli drabbad av felaktiga placeringar och förödande gruvor i Umeå älv.  Stornofors och Vindel älven har en unik satsning på lax och havs öring där flertalet vatten har blivit flottnings rensade samt lekbäckar åtgärdade.  Nya metoder som är världs ledande i framkant av nytt tänkande för biologisk mångfald.

vindelalven

Sidor som Marie är aktiv på https://www.facebook.com/groups/stoppagruvan/

Kommande händelse som Marie är med och fixar:

https://www.facebook.com/events/451974058178349/

BUDKAVELN

struts-politik

arets-lax-hjaltar-skall-koras

Bakom Pennan Kenneth Karlsson/Team save the baltic salmon.

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.