NORSK GRUVA SKADAR MILJÖER

Regeringen har spenderat 30 miljoner att bli av den dödliga lax parasiten Gyrodactilus salaris i Ranelva. Nu hotas återigen av stora mängder lera från Rana Gruber AS.

Se reportaget här:

?key=mojHWBhFzPXAghMAwBxi

Till norr om Mo i Rana kommer ut stora mängder lera och andra fina sediment som lägger sig på flodbädden.

-Det här är en händelse inne i gruvan. Tömning av slam pool kom mycket vatten i ett område med tusentals ton slam. I leran, det finns många fina partiklar, och dessa partiklar som bärs av vattnet i floden, säger vd för Rana Gruber AS Gunnar Moe.

En vägg av slam

-Vi ser ingenting, säger Bernt Johan Kibsgaard.
Foto: Lars-Petter Kalkberg
Under de senaste åren, försökte dykare att undersöka förutsättningarna för lekande lax och öring i Ranelva men är nu tvungen att ge upp. Sikten är bara några centimeter, och det orsakade en vägg av lera i floden.

– Vi ser ingenting, så det är omöjligt att genomföra. Sikten är absolut eländiga, berättar vuxit dykning Bernt Johan Kibsgaard.

Ödesdigra konsekvenser

– Vi kommer att vara mycket strikt med Rana Gruber, och är i dialog med dem nu, säger Harald Sorby.

I ett brev rör Direktoratet för naturförvaltning har skrivit till Klimat och Pollution Control direktoratet säger att sedimentering i floden har en mycket negativ, om inte dödlig, inverkan på fauna och ägg överlevnad av fisk.

– Med stor sedimentdeposition som möjligheterna till djur-och växtliv är mycket begränsad, säger Harald Sørbye Klimat-och förorening Agency. Situationen beskrivs som mycket oroande.

– Du riskerar allt som har fastställts av pengar och arbeta för att återupprätta lax populationer helt kan vara bortkastade. Om inte stoppas, det är helt katastrof, säger Roald Setså i Rana Lax Fiske Association.
Roald Setså är upprörda och besvikna olycka som har drabbat Ranelva.
Foto: Lars-Petter Kalkberg
Eventuella byggandet av reningsverk
Planen var lax har redan antagit flera mil av floden upp till ansvarsfrihet området för lek. Det verkar idag hopplöst och Gunnar Moe är upprörd.

– En sådan händelse kan vi inte leva med, och vi accepterar inte att detta händer igen. Om det är möjligt, kan det hända att vi måste bygga ett reningsverk som skulle kosta oss dyrt, säger Moe till NRK.

Han betonade att Rana Gruber AS kommer att göra allt de kan för att åtgärda problemet.

 

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.