E.ON lämnar Fennovoima

Idag kom äntligen den positiva nyheten att energijätten E.ON drar sig ur företaget Fennovoima som planerar att bygga världens största kärnkraftverk i Pyhäjoki på finska sidan av Bottenviken.

Beslutet innebär att nu har närmare 40 % av investerarna dragit sig ur projektet på kort tid. Det är mycket svårt att förstå att någon över huvud taget vill investera i nya reaktorer i Finland då ett nytt kärnkraftverk i Pyhäjoki skulle innebära en kostnad på 8-10 miljarder euro. Utöver mängder av oklarheter i projektet är det anmärkningsvärt att man saknar både plats och plan för slutförvaring av de stora mängder radioaktivt avfall som skulle skapas vid ett nytt kärnkraftverk

Vi i nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken tror att detta är ett stort steg till att projektet läggs ner men vi kämpar vidare tillsammans med Pro Hanhikivi till detta är ett faktum. Nätverket kommer bl a att starta en bojkott mot de av delägarna som har verksamhet i Sverige, t ex Valio.

Nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken vill lyfta fram de hållbara alternativen och samarbeta för en kärnkraftsfri värld. Att framtiden är förnybar och att de som satsar på energieffektiviseringar, förnybar teknik, smarta energisystem och hållbara lösningar är morgondagens vinnare är vi övertygade om. Vi är mycket kritiska till att E.ON idag meddelar att man ska investera i livstidsförlängning och effekthöjningar av de gamla reaktorerna i Oskarshamn.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=109&artikel=5322852

För mer information

https://www.facebook.com/groups/244020902336780/

 

Lena Lagerstam, kontaktperson för nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken

072-2352 567, lena.lagerstam@telia.com

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.